In de serie “Wij doen groen, jij toch ook?” gaan we langs bij verschillende plekken in Nissewaard waar een goed voorbeeld te vinden is van groene initiatieven. Plekken waar men planten kan ruilen, tuinen die volledig vergroend zijn en plekken waar de beste planten en bloemen te koop zijn. Ook laten we zien wat de gemeente zoal doet aan vergroening en het verbeteren van de natuur.
Zo inspireren we u met voorbeelden en laten we u zien wat er allemaal mogelijk is op dit gebied! Laat u zich ook inspireren?
Wilt u zelf ook een steentje bijdragen aan het vergroenen? Kijk dan op Groene tuinen en balkons voor tips en subsidies.
Op deze infographic ziet u hoe wij in 2023 bezig zijn geweest met het vergroenen van Nissewaard. Helpt u ons mee om in 2024 nog veel meer te vergroenen?
Veel openbare plekken zijn erg versteend. Daarom is de gemeente bezig om ook in de openbare ruimte te vergroenen. Veel stukken asfalt en verstening zijn omgevormd naar zogeheten ‘halfverharding’. Dit is een ondergrond waar de stenen halfopen zijn, zodat er ook groen doorheen kan groeien en het water weg kan lopen. Een andere vorm van halfverharding is grind of schelpenzand. Op de volgende plekken heeft de gemeente deze verandering gedaan en kunt u dus een voorbeeld vinden.
- Mildenburgallee
2358 m2 asfalt omgevormd naar halfverharding - Annie Romein Verschoorlaan
538 m2 tegels omgevormd naar halfverharding - De Ritte
143 m2 tegels omgevormd naar halfverharding - Kerkweg Heenvliet ivm veel last van wortelopdruk als proef
129 m2 tegels omgevormd naar halfverharding - Sportlaan project
Aantal m2 niet bekend maar tegels zijn verwijderd en hier komt in 2024 een halfverharding
Totaal is er dus 3168 m2 gesloten verharding omgevormd naar halfverharding in 2023.
Deze leuke en leerzame fietstocht voert u langs meerdere duurzame plekken in Nissewaard. Leer over beschoeiingen, bijenhotels en overstroombare kades en kom erachter hoe Nissewaard groen doet. Doet u mee?
Om de (wilde) bijen in Nissewaard een handje te helpen, kunt u zelf een bijenhotel maken. Wij helpen u graag met een stappenplan voor het maken van een bijenhotel. Download die hieronder. Laat uw fantasie de vrije loop en maak er een prachtig bijenhotel van! En let ook goed op de laatste stap: de plek waar u het bijenhotel neerzet is minstens zo belangrijk. Succes!
In de zomer konden kinderen tijdens de kindervakantiespelen een eigen bijenhotel knutselen. Samen zijn er wel 99 bijenhotels gemaakt! Met al deze bijenhotels geven we op 99 plekken in Nissewaard de bijen een mooie plek om een nest te maken.
Wij namen een kijkje bij de plantenruil van Groei en Bloei.
Deze leuke en leerzame speurtocht doet u samen met uw kinderen, kleinkinderen of oppaskinderen. Leer meer over het klimaat in Nissewaard en ontvang ook een leuke attentie bij het inleveren!
De papieren versie op groot formaat (A3) kunt u vanaf mei 2023 ophalen bij kinderboerderij De Trotse Pauw en bibliotheek de Boekenberg tijdens openingstijden. (Zelf uitprinten kan natuurlijk ook, maar is wellicht een beetje klein.) Veel plezier!
Onze klimaatburgemeester Ria Berkhout ging in mei langs bij Volkstuinvereniging Ons Belang. Hans Sanders vertelde haar onder andere over een unieke en duurzame manier van tuinieren: permacultuur. Benieuwd naar deze manier van tuinieren?
Door heel Nissewaard zijn bijenhotels te vinden die de gemeente heeft geplaatst om de bijen, insecten en vlinders een fijne rustplaats te geven. Heeft u ze al gezien?
Ons maaibeleid wordt in dit filmpje uitgebreid uitgelegd door onze opzichter van Ruimtelijk Beheer.
Klimaatburgemeester Ria Berkhout leerde in maart veel over klimaatadaptatie in de gemeente. Benieuwd hoe wij ervoor zorgen dat de gemeente om kan gaan met de gevolgen van klimaatverandering? Kijk dan eens het filmpje voor een klein inkijkje.
Wij zijn met elkaar al goed bezig in Nissewaard. Zie ook hoe andere inwoners al groen doen in dit filmpje!