Op 6 maart ondertekenden burgemeesters Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Foort van Oosten van Nissewaard samen met sectorhoofd Mohamed Mouch van het district Rijnmond Zuid West politie eenheid Rotterdam de Jeugd- en Veiligheidsalliantie Nissewaard – Hoogvliet Rotterdam. Hierin is afgesproken dat de partners samenwerken en elkaars netwerk, ervaring en expertise benutten om tot een integrale aanpak te komen voor het uitoefenen van toezicht op wettelijke regelgeving, het signaleren van strafbare feiten en in het verlengde daarvan het handhaven van de openbare orde, gerelateerd aan jeugd- en veiligheidsproblematiek.
Belangrijk hierbij is dat door deze samenwerking de politie de burgemeesters van de gemeenten voortaan gelijktijdig informeert door middel van een bestuurlijke rapportage wanneer er sprake is van gemeentegrens overstijgende jeugd- en/of veiligheidsproblematiek die de openbare orde dreigt te verstoren of verstoort, zodat, wanneer bestuurlijk optreden op zijn plaats is, beide gemeenten gelijktijdig gebruik kunnen maken van openbare orde bevoegdheden.
Daarnaast zal het nemen van preventieve maatregelen, die verhinderen dat verstorende activiteiten worden opgezet, voortgezet of blijven voorbestaan, door de partners met elkaar worden afgestemd.
Het doel van deze samenwerking is om gevaarlijke situaties te beëindigen, escalaties te voorkomen en te bestrijden, gevoelens van onveiligheid weg te nemen en een waterbedeffect van problematische jeugd of jeugdgroepen in één of beide gemeenten zo veel mogelijk te voorkomen. Dit moet leiden tot een langdurige oplossing om de leefbaarheid en veiligheid in de gemeenten te vergroten.
Sinds november 2022 hebben er meerdere geweldsincidenten plaatsgevonden tussen jongeren uit Spijkenisse (gemeente Nissewaard) en Hoogvliet (gemeente Rotterdam). Deze hadden een negatief effect op de veiligheid en de beleving daarvan in beide gebieden. Bij excessieve geweldsincidenten tussen deze jongeren wordt het gebruik van steekwapens niet geschuwd. Jongeren die overlast geven, meelopers en anderen die vervelend gedrag uitlokken blijken elkaar blijvend tegen te komen, zowel fysiek als digitaal, waardoor conflicten voortduren of steeds weer oplaaien. Jongeren zoeken elkaar op in de buitenruimte om conflicten uit te vechten, waardoor meer dan eens ook omstanders betrokken raken. Vanwege de inrichting van de gebieden zullen de jongeren uit beide gemeenten elkaar in de toekomst naar verwachting blijven tegenkomen.
Deze ontwikkelingen vergen structurele aandacht omdat de ontwikkelingen een negatieve invloed hebben op de rechtsorde, samenleving, de openbare orde en veiligheid. Bij de veiligheidspartners bestaat de overtuiging dat excessief geweld onder jongeren om een integrale aanpak vraagt, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid.
Er was tot nu toe geen sprake van een geborgd samenwerkingsverband tussen beide gemeenten. Er bestaat echter wederzijdse behoefte tot een structurele en geborgde gemeentegrens overstijgende aanpak van problematische jeugd en jeugdgroepen. Een niet afgestemde aanpak kan de onderliggende problematiek niet structureel en/of duurzaam beëindigen, terwijl dit juist noodzakelijk is. Er wordt gestreefd naar duidelijkheid en een eenvoud van bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen. Bij urgente zaken is snel, eenduidig en afgestemd optreden essentieel. Er bestaat een dringende behoefte aan een kader dat overzichtelijkheid brengt en praktisch bruikbaar is om een effectieve samenwerking tot stand te brengen en de mogelijkheid geeft om snel te handelen bij incidenten. Voor het treffen van effectieve en op elkaar aansluitende maatregelen gericht op preventie en repressie is onderlinge informatie-uitwisseling nodig, met inachtneming van de geldende juridische kaders. Voor zover er persoonsgegevens worden uitgewisseld, gebeurt dit alleen als daarvoor een rechtmatige grondslag bestaat en met inachtneming van de geldende privacyregelgeving.