De gemeente Nissewaard heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie Rotterdam en Stichting Halt besloten dat BOA’s vanaf 1 januari 2024 één jaar lang meer bevoegdheden hebben om jongeren te verwijzen naar Halt. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die hinderlijk gedrag vertonen of zich schuldig maken aan baldadigheid of openlijk drugsgebruik. Gemeente Nissewaard is hiermee de eerste gemeente in de regio Rotterdam waaraan het Openbaar Ministerie toestemming heeft gegeven voor de uitbreiding van de bevoegdheden van de BOA’s.
Aanpak op maat
Jongeren van 12 tot 18 jaar die grensoverschrijdend gedrag vertonen kunnen door de politie, maar ook door BOA’s naar Stichting Halt worden verwezen. Landelijk zijn BOA’s aangewezen voor alcohol- en vuurwerkfeiten. Het traject bij Halt betreft een leertraject op maat, waarbij ouders actief worden betrokken. Gemiddeld bestaat een traject bij Halt uit drie gesprekken. Daarbij leert de jongere wat de gevolgen zijn van grensoverschrijdend gedrag voor jezelf, maar ook voor anderen én hoe je voortaan betere keuzes kunt maken. De jongeren maken bij Halt o.a. leeropdrachten en oefenen met sociale vaardigheden.
Betrokkenheid ouders of opvoeders
Ouders of opvoeders worden actief betrokken bij het Halt-traject. De ervaring leert dat de aanpak eraan bijdraagt het normbesef bij jongeren te vergroten, de sociale weerbaarheid te vergroten en mogelijk het risico op herhaling te verminderen. Het Halt-traject succesvol doorlopen voorkomt voor de jongere een boete. Kortom, de uitbreiding van de verwijsmogelijkheid voor BOA’s naar Stichting Halt biedt meer mogelijkheden om Nissewaard veilig en leefbaar te houden.
Meer mogelijkheden
De BOA’s van de gemeente Nissewaard zijn dagelijks op verschillende manieren in contact met jongeren om overlast en criminaliteit tegen te gaan. Daar waar het gaat om jongeren heeft een verwijzing naar Halt de voorkeur boven een proces-verbaal, een boete of een gebieds- of groepsverbod opleggen. Zo blijkt in de praktijk dat een geldboete die is opgelegd aan een jongere, vaak door de ouders wordt betaald. In de praktijk maakt een boete in veel gevallen dan ook weinig indruk op de jongeren. Het zet hen niet aan tot nadenken of verandering van hun gedrag. De verruiming van de bevoegdheden van de BOA’s is een belangrijk middel in de gezamenlijke aanpak van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit.