Gemeente Nissewaard ontvangt definitief 1,5 miljoen euro van het Rijk voor de preventie en aanpak van jeugdcriminaliteit. De aanspraak volgde na een lobby en op basis van relatieve criminaliteitscijfers. Op verzoek van het Rijk is een projectplan opgesteld om de huidige preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit een impuls te geven. Op basis van dit plan is het maximale bedrag toegekend.
Ondanks dat het met de meeste kinderen uit Nissewaard goed gaat, is er een kleine groep die een andere aanpak nodig heeft. De middelen komen vanuit het landelijke Rijksprogramma Preventie met Gezag. Het programma heeft een tijdelijk karakter. Preventie met Gezag stelt zich ten doel te verhinderen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de criminaliteit terecht komen of daar (verder) in afglijden. De aanpak is gebiedsgericht en samen met andere partners maar binnen de door het Rijk gestelde kaders.
Dit plan zet in op het versterken van de weerbaarheid van een afgebakende groep potentiële veroorzakers van de meest ernstige problematiek en hun directe omgeving om het afglijden naar jeugdcriminaliteit te verhinderen. Wetenschappelijke analyse van de doelgroep is daarbij belangrijk.
Het vergroten van het inzicht in drugsgebruik van jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar maakt onderdeel uit van plan. Hulp aan jongeren en hun ouders die in aanraking komen met politie, boa’s of leerplicht is een van de acties. Dit kan zijn het aanstellen van een coach, wijkouders, jeugdhulp en het inzetten van lesprogramma’s op scholen waarmee gedrag wordt beïnvloed. Voorlichtingen van Stichting Halt zullen worden uitgebreid naar het basisonderwijs.
De incidentele ondersteuning van het Rijk is voor de periode 1 juli 2024 tot en met 1 juli 2027. Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt jaarlijks €500.000 beschikbaar om de huidige preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit een impuls te geven, aan de hand van kansrijke en wetenschappelijk bewezen effectieve interventies.
Met de toekenning van deze middelen breekt voor de gemeente Nissewaard de volgende fase binnen het programma Preventie met Gezag aan: uitvoering van een aanpak die impact voor inwoners genereert. Deze preventieve aanpak is een lerende aanpak in een netwerk met professionals vanuit de praktijk, wetenschap, andere gemeenten en het Rijk. Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid vindt lokale monitoring en evaluatie plaats.