Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gemeente Nissewaard onder de verantwoordelijkheid van de minister het uitdrukkelijke verzoek gedaan om mee te werken aan de urgente problematiek die zich momenteel afspeelt in Ter Apel. Het COA heeft te maken met een verhoogde instroom in een situatie dat de asielopvanglocaties helemaal vol zitten.
Omdat het gebouw De Boeg aan het einde van de Industriestraat eerder is ingezet door de gemeente als crisisnoodopvang heeft de gemeente het COA medewerking toegezegd, zodat zij hier voor drie maanden maximaal 28 mensen kunnen opvangen. De locatie is recent ingezet voor crisisnoodopvang, zowel voor Oekraïners als voor asielzoekers. Beide keren is de opvang ordentelijk verlopen.De verwachting is dat de eerste bewoners na dit weekend zullen arriveren. De opvanglocatie blijft vervolgens drie maanden open.
Vragen?
Heeft u vragen over de opvang? Neem dan gerust contact op met de andere locatie van het COA in Spijkenisse via: (06) 11 40 62 70 of via de mail naar fmmzspijkenisse@coa.nl. Heeft u vragen aan het ministerie van Asiel en Migratie, neem dan contact op met Informatie Rijksoverheid via 1400.
Via deze pagina houden wij u op de hoogte van de actuele stand van zaken rond de opvanglocatie. Daarnaast vindt u op deze pagina antwoorden op veel gestelde vragen.
Veelgestelde vragen en antwoorden
Opvang locatie
Er is een gebrek aan opvangplekken voor asielzoekers. Dat maakt dat de druk bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hoog is. COA doet er alles aan om zich aan de bestuursovereenkomst met de gemeente Westerwolde (Ter Apel) te houden en dwangsommen te voorkomen. Door een tekort aan opvanglocaties, om vanuit Ter Apel mensen naar toe te brengen, is dat niet altijd haalbaar. De bezetting op de COA-locaties is bijna 100%. De nood is zo hoog bij de opvanglocatie in Ter Apel dat het COA een paar dagen geleden zelfs moest besluiten om voor de nacht eerst vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten waardoor mannen geen plek hadden. Het besluit van gecontroleerde toegang is genomen omdat de veiligheidsgrens is bereikt en er verder niet kan worden ingestroomd.
Kijk voor de laatste updates over de situatie in Ter Apel op coa.nl.
Opvang in de regio
Controle en beveiliging
Er is doorlopend contact en afstemming met het COA en de gemeente. Ook op het gebied van veiligheid en handhaving. Het COA begeleidt de asielzoekers, beheert de locatie en is verantwoordelijk voor de veiligheid op de locatie. Het COA werkt hiervoor samen met de beveiligingsorganisatie Trigion. Tussen 8.00 uur en 22.00 uur zijn er medewerkers van het COA op de locatie aanwezig. Daarnaast zijn er 24 uur per dag, 7 dagen in de week beveiligers op de locatie. Waar nodig is er contact tussen het COA en de politie. Elke opvanglocatie van het COA heeft ook een locatiebeheerder. De locatiebeheerder is het eerste aanspreekpunt voor omliggende organisaties en omwonenden. Deze kan vervolgens afstemmen met de gemeente.
De gemeente is daarnaast verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van de openbare orde en veiligheid binnen de gemeente. Dit verloopt volgens de normale werkwijze en in samenwerking met de politie.
De mensen in de opvang mogen zich vrij bewegen in de gemeente en krijgen geen beperkingen. Wel moeten zij zich net als iedereen houden aan de regels in de openbare ruimte en privéterrein van anderen respecteren. De asielzoekers krijgen informatie over hun rechten en plichten. Dit gebeurt wanneer zij op de locatie komen. Het COA heeft daarbij huisregels voor de opvanglocatie. Bewoners krijgen deze regels in hun eigen taal.
De asielzoekers krijgen verder begeleiding en voorlichting over onderwerpen zoals veiligheid, maar ook omgangsvormen in Nederland. De mensen zijn zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van hun eigen leefomgeving. Leerplichtige kinderen volgen onderwijs. Daarnaast hebben volwassenen gesprekken met onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en VluchtelingenWerk. Ze bereiden zich met programma’s en/of vrijwilligerswerk voor op hun toekomst. Dat kan zowel op als buiten de locatie zijn. Met organisaties en partijen in de omgeving zoeken we naar een zinvolle tijds- en dagbesteding. Asielzoekers mogen onder bepaalde voorwaarden ook betaald werken.
Algemene informatie over de opvang van asielzoekers in Nederland
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland tijdens de asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor huisvesting vanaf het moment dat de asielzoeker asiel aanvraagt in Nederland, tot aan het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt.
Zie ook coa.nl.