Kinderen vanaf 5 jaar moeten onderwijs volgen tot ze een startkwalificatie hebben of 18 jaar zijn. Een startkwalificatie is een Havo-diploma, VWO-diploma of een MBO-diploma op niveau 2 of hoger.
Soms is er een reden waarom ze (tijdelijk) niet naar school hoeven of kunnen. Bijvoorbeeld bij bijzondere omstandigheden. Voor informatie kunt u terecht bij school of de leerplichtambtenaar.
Vrijstelling van leerplicht
Uw kind kan vrij gesteld worden van de leerplicht , zodat hij of zij niet (meer) naar school hoeft. Dit kan alleen in de volgende gevallen:
- Bij lichamelijke of psychische ongeschiktheid die is vastgesteld door een arts of psycholoog
- Bij geloof en levensovertuiging
- Als uw kind staat ingeschreven op een school in het buitenland
- Bij volgen van ander onderwijs in plaats van schoolonderwijs
Houdt er rekening mee dat er aan bepaalde eisen of voorwaarden voldaan moet worden. Voor informatie kunt u te recht bij school of de leerplichtambtenaar.
Vervangende leerplicht
Het kan zijn dat uw kind niet aan de volledige leerplicht kan voldoen. In dat geval is vervangende leerplicht waarschijnlijk een optie. Vervangende leerplicht is alleen voor kinderen van 14 jaar en ouder. Het is een apart leertraject dat aansluit bij de persoonlijke situatie van uw kind.
Kinderen moeten naar school. Ouders kunnen de schoolleiding om vrijstelling vragen voor bijvoorbeeld een verhuizing, bruiloft of begrafenis. Gaat een kind niet naar school en is er geen gegronde reden voor, dan zijn de ouders strafbaar. Vanaf 12 jaar kunnen ook kinderen aangesproken worden op hun gedrag. Scholen melden verzuim rechtstreeks bij de leerplichtambtenaar of via het verzuimloket van DUO. De leerplichtambtenaar zoekt samen met de school en ouders naar een oplossing. Het overtreden van leerplichtwet kan leiden tot:
- Een officiële waarschuwing
- Verwijzing naar bureau HALT
- Stopzetten van de kinderbijslag
- Het opmaken van een proces-verbaal
Als het Openbaar Ministerie overgaat tot strafvervolging kan de kantonrechter de ouders een geldboete of gevangenisstraf opleggen. De rechter kan de jongere vanaf 12 jaar een taak-/leerstraf en/of geldboete opleggen. Ook kan de rechter hulpverlening verplichten.