Afval in Nissewaard

In opdracht van de gemeente, wordt in Nissewaard afval gescheiden ingezameld door Reinis. De bewoners van laagbouwwoningen hebben meestal 3 minicontainers: plastic, metaal en drankverpakkingen(PMD), oud papier en karton (OPK) en groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Restafval kunt u kwijt in de ondergrondse container. De bewoners van hoogbouwwoningen brengen restafval, PMD en OPK naar een ondergrondse container in de buurt. De ondergrondse restafvalcontainer kan alleen worden geopend met de afvalpas.

Op de afvalkalender op reinis.nl en in de Reinis app, kunt u zien wanneer welke minicontainer geleegd wordt. Verder kunt u op deze platformen terecht voor de locaties van de textielcontainers en de planning van het mobiel milieustation. Wilt u beter up to date blijven van informatie met betrekking tot afval? Neem dan ook een kijkje op de Facebook pagina van Reinis.

Vragen of opmerkingen over afval(inzameling)? Kijk op de website reinis.nl, de Reinis app of neem rechtstreeks contact op per e-mail: info@reinis.nl of bel naar telefoonnummer: (0181) 612 864.

PMD (paarse deksel)

Al het afval uit de PMD-container wordt gerecycled. Hiervan worden weer plastic bekers, fleece truien en nieuwe verpakkingsmaterialen gemaakt. Zorg dat plastic verpakkingen, zoals flessen en blikjes, altijd leeg zijn. Ze hoeven niet schoon te zijn. De doppen kunt u erop laten zitten. Op recyclemanager.nl staat wat in de PMD-container mag. Reinis heeft ook een eigen app op reinis.nl. Als u twijfelt, gooi uw afval dan bij het restafval. Hard plastic (zoals pvc-pijp) mag niet bij het PMD. Dit kunt u gratis inleveren bij de Stadswerf of het Mobiel Milieustation.

GFT (groene deksel)

De laagbouw heeft standaard een kleine GFT-bak van 140 liter. Deze kunt u omruilen voor een bak van 240 liter. Als u in de hoogbouw woont, gooit u het GFT-afval bij het restafval.

OPK (blauwe deksel)

Papier en karton wordt apart verzameld en direct gerecycled tot nieuw papier.

Restafval gaat gratis in de ondergrondse container bij u in de buurt. Deze staan op loopafstand. Heeft u moeite met afval wegbrengen? Vraag dan of buren, vrienden of familie kunnen helpen.

In de klep van de container passen zakken van 40 liter. Stop ze niet te vol, anders komt de klep vast te zitten. De containers hebben een vullingsgraadsysteem. Als ze voor 80% vol zijn, krijgt Reinis een seintje dat ze moeten worden geleegd. Is de container toch vol of zit de klep vast? Neem contact op via info@reinis.nl of (0181) 612 864. Plaats afval nooit naast de container. U riskeert een boete.

Met de afvalpas van Reinis maakt u alle ondergrondse containers in uw buurt open om uw restafval te deponeren. De pas is adresgebonden, niet persoonsgebonden. Laat de pas bij verhuizing daarom achter. De pas registreert niet wát en hoeveel u weggooit. De pas registreert wel waar en hoe vaak gedeponeerd wordt. Reinis kan met deze informatie het ophaalschema bijstellen. U heeft de afvalpas ook nodig om grofvuil weg te brengen op de Stadswerf.

Bent u net verhuisd en heeft u nog geen pas? Met het bewijs van inschrijving van de gemeente Nissewaard kunt u bij Reinis de pas gratis aanvragen. Bij verlies of beschadiging van de pas kunt u bij Reinis tegen betaling een nieuwe aanvragen.

Grofvuil kunt u wegbrengen op de Stadswerf (Mosterweg 1, Spijkenisse). U kunt 8 keer per jaar gratis afval brengen tot 1m³ per keer en 4 extra bezoeken aanschaffen. Hiervoor heeft u de afvalpas nodig. Het is niet toegestaan om bouw- en sloopafval en grond aan te bieden. U kunt grofvuil ook thuis laten ophalen. Per melding wordt er maximaal 5m³ grofvuil opgehaald. Kijk voor de tarieven en openingstijden op reinis.nl. Hier kunt u ook direct een afspraak maken voor het ophalen.

Voor het inleveren van klein huishoudelijke afval, klein chemisch afval (zoals verfblikken en kwasten), kleine elektrische apparaten, metalen, karton, hout, frituurolie en -vet kunt u ook terecht bij het Mobiel Milieustation. Deze staat op verschillende locaties en dagen in Nissewaard. Kijk voor een overzicht op reinis.nl.

Bedrijfsafval mag nooit in een minicontainer en kan niet op de Stadswerf worden ingeleverd. Bedrijven kunnen met hun afval terecht op 2 locaties in Rotterdam-Waalhaven:

  • Suez Recycling | Waalhavenweg 50 (havennr. 2524), 3089 JJ Rotterdam
  • Renewi | Ophemertstraat 9 (havennr. 2524), 3089 JJ Rotterdam

Gemeente Nissewaard heeft samen met Reinis de ambitie om het aantal kilo’s restafval per inwoner verder te verminderen: van 200 naar 100 kilo restafval per persoon per jaar in 2026. Door goed afval te scheiden, gaat dit lukken. Zo voorkomen we dat bijvoorbeeld GFT (groente-, fruit- en tuinafval), OPK (oud papier en karton), PMD (plastic, metaal en drankverpakkingen) en glas bij het restafval terechtkomen.

Aan de hand van de afvalbarometer kan heel Nissewaard zien of we op de goede weg zijn. Aan het einde van iedere maand publiceert Reinis de nieuwste afvalscheidingscijfers. Kijk op Reinis.nl voor de afvalbarometer.

Hoe beter we ons afval scheiden, hoe meer materialen of grondstoffen we kunnen hergebruiken. Dat is goed voor het milieu en het helpt de gemeente bij het beheersbaar houden van de jaarlijkse afvalstoffenheffing. Op restafval zit namelijk verbrandingsbelasting.  

laagbouw krijgt standaard een kleine bak van 140 liter. Deze kunt u omruilen voor een bak van 240 liter. Als u in de hoogbouw woont, gooit u het GFT-afval bij het restafval.

OPK (blauw deksel)

Papier en karton wordt apart verzameld en direct gerecycled tot nieiw papier.

Openingstijden

Maandag 10.00 - 16.00 uur

Dinsdag 07.30 - 16.00 uur

Woensdag 07.30 - 16.00 uur

Donderdag 07.30 - 16.00 uur

Vrijdag 07.30 - 16.00 uur

Zaterdag 07.30 - 15.00 uur

Zondag 09.00 - 13.00 uur