Bijna 18

Tips & tricks voor wanneer je 18 jaar wordt

Gefeliciteerd! Je bent (bijna) 18. Daarmee ben je officieel volwassen en krijg je meer (financiële) verantwoordelijkheden. We hebben voor jou op een rijtje gezet waar je zoal aan kunt denken.

Op Geldplan bijna 18 (op startpuntgeldzaken.nl) lees je wat er geregeld moet worden vóór je 18e verjaardag en wat er daarna nog meer verandert. Misschien ga je op jezelf wonen, studeren of werken. Op wijzeringeldzaken.nl vind je informatie hierover.

Hulp of advies nodig?

Heb je vragen of zorgen over jouw persoonlijke situatie? Wil je dat er iemand met je meedenkt? Vraag een vrijblijvend financieel adviesgesprek aan met een medewerker van het preventieteam van de gemeente. Of neem even contact op via telefoonnummer 14 0181 of via preventie@nissewaard.nl. Het financieel adviesgesprek is vrijblijvend en gratis.

Een DigiD is een digitale handtekening. Je gebruikt een DigiD om online zaken te regelen met de overheid. Zoals bijvoorbeeld het doen van belastingaangifte en het aanvragen van zorgtoeslag en studiefinanciering. Vanaf je 14e verjaardag kun je online een DigiD aanvragen.

Het is belangrijk dat je een DigiD hebt. Hiermee kun je veilig inloggen op websites en apps van onder andere de overheid en zorgverzekeraars. Vraag je DigiD aan via digid.nl.

Vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering hebben. De basisverzekering is verplicht. Voor een aanvullende verzekering kies je zelf. Je betaalt een vast premiebedrag per maand voor je zorgverzekering en als je gebruik maakt van specialistische zorg moet je daar eigen risico over betalen. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de regering. Zorgkosten boven je eigen risico krijg je wel vergoed.

Een zorgverzekering afsluiten, regel je online. Je kiest zelf bij welke verzekeraar je dit doet en welke zorgverzekering het meest geschikt is voor jouw situatie. Bijna alle zorgverzekeraars hebben een speciale jongerenzorgverzekering. Onderzoek welke verzekering het best bij jou past. Op de website van de Consumentenbond kun je verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Meer informatie vind je op: jongerenzorgverzekering.nl of consumentenbond.nl.

Zorgtoeslag

Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dat is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst, waarmee je een deel van je zorgverzekering kunt betalen. Of en hoeveel zorgtoeslag je krijgt hangt af van je inkomen. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst.

Snel geld verdienen? Dat is vaak te mooi om waar te zijn! Criminelen ronselen steeds vaker jongeren om illegaal verkregen geld wit te wassen of illegale geldtransacties uit te voeren. Je bent dan een ‘geldezel’. Ze kunnen je vragen je pinpas en pincode uit te lenen of ze gebruiken jouw rekening om er geld op te storten en weer aan iemand anders over te maken. Dit alles in ruil voor geld. Dat klinkt onschuldig en aantrekkelijk, maar het is strafbaar! De pakkans is groot, terwijl criminelen er vaak ongestraft vandoor gaan. De gevolgen zijn ook heel groot! Je bankrekening wordt geblokkeerd en je kunt geen nieuwe betaalrekening meer afsluiten. Ook kun je geen hypotheek meer afsluiten. Dit kan maximaal acht jaar duren. Daarnaast krijg je ook een strafblad en worden alle kosten op jou verhaalt. Kijk voor meer informatie op veiligbankieren.nl.

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij je via een e-mailbericht naar een valse website wordt gelokt, die sterk op een site van een bank (of bedrijf) lijkt. Wanneer je je persoonlijke gegevens op de valse website invoert kan de oplichter deze gebruiken om zelf transacties of aankopen uit te voeren. Kijk uit dat je hier geen slachtoffer van wordt!

Wanneer je 18 wordt is het ook belangrijk om te kijken naar verzekeringen. Verzekeringen waar je onder andere aan moet denken zijn:

Aansprakelijkheidsverzekering

Niet verplicht, maar wel verstandig. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aan (de spullen van) anderen toebrengt. Hebben je ouders een aansprakelijkheidsverzekering? Dan ben je vaak tot je 27ste verjaardag meeverzekerd op hun polis. Voorwaarde is wel dat je thuis of op kamers woont. Het is verstandig om in de polisvoorwaarden te checken of dit ook voor jouw situatie geldt.

Uitvaartverzekering

Het is niet verplicht, maar vanaf je 18e verjaardag kun je een eigen uitvaartverzekering afsluiten. Hoe jonger je bent wanneer je de verzekering afsluit, hoe minder premie je moet betalen.

Inboedelverzekering

Als je op jezelf gaat wonen, is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten.
Een inboedelverzekering dekt alle spullen in huis of studentenkamer tegen brand, diefstal en stormschade.

Verzekering voor motorrijtuig

Koop je een eigen auto, motor, bromfiets of scooter? Dan ben je verplicht om hiervoor minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je bij een ander maakt. Om je ook te verzekeren voor schade aan je eigen voertuig, kun je een beperkt casco of volledig casco autoverzekering afsluiten.

Ga je studeren aan het mbo, hbo of wo? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering en een OV-studentenkaart. Studiefinanciering kun je zelf aanvragen bij DUO op duo.nl.

Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen zoals de basisbeurs, de aanvullende beurs, het studentenreisproduct en een lening. De basis- en aanvullende beurs maar ook het reisproduct kunnen een gift worden onder bepaalde voorwaarden. De lening moet altijd terugbetaald worden. Kijk voor meer informatie op duo.nl.

Ga je (verder) voortgezet onderwijs volgen? Dan heb je wellicht recht op een tegemoetkoming scholieren. Ook deze tegemoetkoming vraag je zelf aan bij DUO.

Studietoeslag

Ontvang je studiefinanciering, maar lukt het je niet naast je studie te werken, omdat je een beperking hebt? Dan kom je misschien in aanmerking voor een studietoeslag. Hiervoor doe je een aanvraag voor bijzondere bijstand. Tijdens je aanvraag wordt er gevraagd om je bewijs van studiefinanciering en je bewijs van inschrijving van je school.

Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig school verlaten

Ben je tussen de 18 en 23 jaar oud en ga jij op dit moment niet naar school en/of heb je nog geen startkwalificatie (havo-, vwo- of mbo 2 diploma) behaald? Heb je geen idee welke opleiding bij je past of lukt het je niet om naar school te (blijven) gaan? Dan kun je terecht bij de RMC-consulent van gemeente Nissewaard. Hij/zij helpt je bij het behalen van je startkwalificatie, biedt ondersteuning bij het terugkeren naar een passende opleiding of een combinatie van school en werk, of helpt bij het vinden van andere hulp of zorg.

Afspraak maken? Stuur een mail naar rmc@nissewaard.nl of bel naar 14 0181.

Heb je een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan kun je misschien gebruik maken van de financiële regelingen en voorzieningen van de gemeente.

Individuele inkomenstoeslag

Ben je 21 jaar of ouder? Heb je een maandinkomen dat de afgelopen 24 maanden lager was dan 120% van de bijstandsnorm? Dan heb je misschien recht op individuele inkomenstoeslag. Kijk voor meer informatie op onze pagina individuele inkomenstoeslag.

Bijzondere bijstand

Zijn er bijzondere omstandigheden waardoor je onverwacht hoge kosten hebt? Dan kom je misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand. Je kunt bijzondere bijstand aanvragen voor diverse soorten kosten, zoals woonkosten en kosten voor levensonderhoud.
Kijk voor meer informatie op onze pagina bijzondere bijstand.

Kwijtschelding afvalstoffenheffing

Als je de afvalstoffenheffing niet kunt betalen, dan kan de gemeente deze misschien (deels)
kwijtschelden. Dit betekent dat je de belasting dan (gedeeltelijk) niet hoeft te betalen.
Of je hiervoor in aanmerking komt hangt af van je persoonlijke situatie.
Kijk voor meer informatie op onze pagina kwijtschelding afvalstoffenheffing en hondenbelasting (eerste hond).

Schuldhulpverlening

Heb je schulden waar je zelf niet meer uitkomt? De gemeente kan je helpen met het vinden van een oplossing. Kijk voor meer informatie op onze pagina schuldhulpverlening.

Budgetbeheer en -begeleiding

Wanneer je niet (meer) in staat bent om je eigen inkomsten en uitgaven te beheren of wanneer je even het overzicht kwijt bent, kan de gemeente tijdelijk het beheer van je financiën overnemen. Een budgetbeheerder doet dan je maandelijkse betalingen. Kijk voor meer informatie op onze pagina budgetbeheer.

Jongerencoach

Ben je tussen de 18 en 27 jaar oud en heb je problemen met bijvoorbeeld financiën, huisvesting, dagbesteding, inkomen? Dan kun je terecht bij de jongerencoach van gemeente Nissewaard. De jongerencoach biedt begeleiding en kan je adviseren of professionele hulp inzetten om samen aan jouw toekomst te werken. Je kunt je online aanmelden voor een gesprek met de jongerencoach.

Met de Rotterdampas kun je gratis of met korting leuke dingen doen in Rotterdam en omgeving. Iedereen kan een Rotterdampas kopen. Wil je weten wat de tarieven zijn? Ga dan naar rotterdampas. Hier kun je ook zien of je in aanmerking komt voor een aangepast tarief.

Werken

Zoek je een bijbaan? Op moneyfit.nl vind je een overzicht van vacaturesites voor jongeren.

Heb je een bijbaan? Jij en je werkgever hebben regels en verplichtingen. Op  arboportaal.nl lees je hier alles over.

Wonen

Vanaf je 18e kun je je inschrijven voor een sociale huurwoning. Blijf je nog thuis wonen? Schrijf je dan wel alvast in voor een huurwoning, want er zijn lange wachtlijsten. Hoe eerder je daarop staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Je kunt je inschrijven bij verschillende kamersites en woningplatforms. Zoek je een woning in de regio Rotterdam? Dan kun je je inschrijven bij woonnetrijnmond.nl. Je kunt je inschrijven tegen betaling. Elk jaar moet je je inschrijving verlengen voor een vast tarief.

Sparen

Onverwachte uitgaven kunnen opvangen? Sparen voor een grote uitgave? Open een spaarrekening en zet hierop bijvoorbeeld het geld dat je per maand overhoudt. Of laat per maand automatisch een vast bedrag overmaken naar je spaarrekening.

Wil je meer inzicht in jouw uitgaven? Download dan een gratis app met huishoudboekje op wijzeringeldzaken.nl.

Belastingdienst

Heb je een bijbaan of vakantiebaan? Kijk of je belasting kunt terugkrijgen door belastingaangifte te doen. Meer informatie vind je op belastingdienst.nl.

Telefonie

Heb je een eigen telefoon(abonnement)? Let op dat je lening voor je telefoon niet hoger is dan €250,- en dat je niet meer dan €10,- (bij een contract van 24 maanden) of €20,- (bij een contract van 12 maanden) per maand betaalt. Zo voorkom je dat je een registratie krijgt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Lees meer over BRK-registratie en telefonie op bkr.nl.