De huidige schoolgebouwen van de basisscholen De Hoeksteen en De Piramide zijn niet voldoende om het groeiende aantal kinderen in de wijken Elementen en Schenkel te huisvesten. De afgelopen jaren heeft de gemeente noodlokalen geplaatst bij De Hoeksteen en De Piramide, maar dat is geen structurele oplossing. De gemeente heeft samen met de scholen een plan ontwikkeld voor een nieuwe Integraal Kindcentrum aan de Nieuw Hongerlandsedijk. Het betreft een gebouw voor circa 700 leerlingen van De Piramide en De Hoeksteen, een kinderdagverblijf en een gymzaal.

Het plan is om het Integraal Kindcentrum Elementen-Schenkel op de plek te realiseren ten westen van de ingang van de metrotunnel onder de Oude Maas. De huidige scholen blijven tijdens de bouwfase in gebruik. Op dit moment onderzoekt de gemeente wat er met de huidige schoolgebouwen van De Hoeksteen en De Piramide gaat gebeuren, zodra het nieuwe gebouw is opgeleverd en de twee basisscholen en de kinderdagopvang het nieuwe pand in gebruik hebben genomen.
Het voorontwerp bestemmingsplan voor het IKC Elementen-Schenkel is begin 2022 door het college goedgekeurd. Dat wil zeggen dat de procedure voor het bestemmingsplan van start is gegaan. In dit kader is onlangs een eerste inloopbijeenkomst voor omwonenden georganiseerd in het Elementenhuis aan de Hongerlandsedijk. De doorlooptijd van het bestemmingsplan is leidend voor de planning van het project. Alles op een rij gezet kan het gebouw in de eerste helft van 2025 klaar zijn. Er zijn echter een aantal factoren die deze termijn kunnen verlengen.
Hieronder vindt u een voorlopig ontwerp van het nieuwe gebouw. De komende tijd wordt dit ontwerp verder uitgewerkt.




Heeft u nog vragen, neem dan contact op met prjectleider M. van den Eijnde, telefoonnummer 14 0181 of per e-mail: m.vandeneijnde@nissewaard.nl.
Veelgestelde vragen
Uit vaste jurisprudentie van de Raad van State komt naar voren dat er niet zoiets bestaat als een ‘blijvend recht op vrij zicht’. Wel moeten de gevolgen van uitzichtverlies door het gebouw voor omliggende percelen betrokken worden in de belangenafweging. Het klopt dat het nieuwe IKC een deel van het uitzicht van de bewoners van de Biesboschstraat op de Nieuw Hongerlandsedijk zal wegnemen. Dat geldt met name voor het uitzicht recht vooruit en in mindere mate voor het uitzicht opzij. Bij de positie van het geplande gebouw is zoveel mogelijk rekening gehouden met de zichtlijnen vanuit de bestaande woningen.
Echter, het uitzicht naar voren zal in de (nabije) toekomst ook beperkt gaan worden door de nog te bouwen woongebouwen. Dus een blijvend vrij zicht zal sowieso allerminst verzekerd zijn. Het feit dat vanwege de planontwikkeling het vrije zicht naar voren verdwijnt, is daarom onvoldoende om te stellen dat het plan voor het IKC niet in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening. Gezien de belangen die gemoeid zijn met de bouw van het nieuwe IKC is dit aspect daarom voor ons geen reden om de uitvoering van het plan te staken.
Voor de realisatie van het IKC is onderzoek gedaan naar de gevolgen voor het geluid op de omgeving. Dit onderzoek is als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd; in de toelichting van het bestemmingsplan is in paragraaf 4.3 ingegaan op de uitkomsten van het onderzoek.
Hieruit komt naar voren dat er geen belemmeringen zijn om het plan op deze wijze uit te voeren. Ten opzichte van de bestaande woningen voldoet het plan aan de voorgeschreven richtafstand, alleen bij de dichtstbijzijnde nog te bouwen woontoren vindt een overschrijding plaats van het toegestane geluidniveau door het stemgeluid van spelende kinderen. Het treffen van maatregelen helpt echter niet en stuit op overwegende stedenbouwkundige bezwaren. Het woon- en leefklimaat van de woningen of appartementen in de omgeving van de school wordt bij een minimale eis uit het bouwbesluit voor nieuwbouw met een woonfunctie gegarandeerd. De school is dus ruimtelijk inpasbaar en er is geen sprake van een verslechtering van het woon- en leefklimaat.
De plek en positie van het IKC is mede ingegeven vanuit veiligheidsoverwegingen. Door de buitenruimte aan de zuidzijde te plaatsen wordt de doelgroep (kinderen van 4 – 12 jaar) op grotere afstand van de Oude Maas gehouden. Daarnaast is de rivier een route om gevaarlijke stoffen te vervoeren. Bij eventuele calamiteiten moet men kunnen vluchten van de Oude Maas af in zuidwestelijke richting. De positie van de buitenruimte aan de zuidwestzijde is hierbij logischer en veiliger. De vluchtrichting is duidelijker en makkelijker te bereiken.