Op bezoek bij Greensol vertelt Alejandro van Lingen over dit vooruitstrevende bedrijf wat betreft lichtgewicht zonnepanelen en UV-C LED technologie. Greensol is een bedrijf op industrieterrein Halfweg-Molenwatering dat zich sinds 2015 bezighoudt met het verduurzamen van bedrijven. De eerste jaren hebben zij verschillende bedrijven in Nissewaard en omgeving voorzien van ledverlichting. Sinds 1,5 jaar verkopen zij ook lichtgewicht zonnepanelen; deze wegen 6 kg, waar de huidige generatie zonnepanelen al gauw 20 kg weegt.
Voordelen van deze zonnepanelen
Gelukkig is de ontwikkeling van zonne-energie in een hoge versnelling gekomen. De lichtgewicht zonnepanelen hebben een aantal voordelen ten opzichte van de huidige zonnepanelen. Ze zijn beter recyclebaar, gebruiken minder materialen, zijn voornamelijk gemaakt van organische of gerecyclede materialen en zijn buigzaam. Ook leveren ze hetzelfde vermogen als zonnepanelen zoals we die nu kennen. Ze zijn nu nog wat onbekend bij het grote publiek omdat ze pas sinds 1.5 jaar te verkrijgen zijn in Nederland maar worden momenteel al wel op daken van distributie centra gelegd.
Duurzaamheid van zonnepanelen
Voor het maken en afdanken van zonnepanelen is energie nodig, die grotendeels uit fossiele brandstoffen komt. Dat levert CO2-uitstoot op. Maar stroom opgewekt met zonnepanelen veroorzaakt veel minder CO2-uitstoot dan stroom uit fossiele brandstoffen. Dat geldt ook voor zonnepanelen uit China. En de komende jaren gaat de CO2-uitstoot van zonnepanelen verder omlaag. Daarom zijn zonnepanelen duurzaam.
UV-C LED technologie
In samenwerking met TNO, RIVM en meerdere universiteiten onderzoekt Greensol momenteel de mogelijkheden van de ViroLed. Dit is een revolutionaire technologie voor het zuiveren van de lucht in een omgeving waar veel mensen samenkomen. Deze buis is geschikt voor het onschadelijk maken van schimmels, bacteriƫn en virussen die in de lucht kunnen zitten. Hiermee kan een gezonde werk- en leefomgeving nagestreefd worden. Het is geschikt voor scholen, kantoren, wachtruimtes, sportscholen en zorginstellingen. Zeker voor scholen ligt hier een oplossing voor de verbetering van het binnenklimaat.