Ria wordt in het Repair Café in wijkcentrum De Hoek hartelijk ontvangen door coördinator Aad van der Velden, die het Repair Café Spijkenisse op 29 november 2014 oprichtte. Het concept werd 5 jaar eerder bedacht door Martine Postma. Het eerste Repair Café vond plaats op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West. Dit concept, waar inwoners met kapotte spullen langs kunnen komen en vrijwilligers dit repareren, stimuleert ons om duurzamer met onze spullen om te gaan. Ook maken we het repareren van spullen weer normaal. ‘De doelstelling van een Repair Café is dan ook: reparatiekennis behouden, verkleinen van de afvalberg en het versterken van de sociale contacten’, zegt Van de Velden.
Vrijwilligers zijn onmisbaar
Er werken elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur 11 vrijwilligers bij het gezellige Repair Café, ieder met een eigen expertise. Pilar, de vrouw van Aad, zorgt voor een hapje en een drankje voor de vrijwilligers.
Je hoeft geen afspraak te maken en het liefst worden je spullen ter plekke gerepareerd. Als dat niet lukt, word je gebeld wanneer je spullen gemaakt zijn. De vrijwilligers nemen de spullen soms mee naar huis om daar de klus af te maken. Alleen voor benodigde nieuwe onderdelen moet je betalen, voor de rest is de service in principe gratis. Al wordt een kleine bijdrage op prijs gesteld - daar wordt bijvoorbeeld gereedschap voor gekocht.
Top 10 aangeboden spullen
De ter reparatie aangeboden spullen zijn divers. In de loop der jaren zijn er 78 verschillende apparaten gebracht, waarvan 92% gerepareerd kon worden. Aad houdt deze statistieken zorgvuldig bij.
De top 10 van meest gerepareerde spullen is:
- Koffiezetapparaat
- CD-/DVD speler
- Radio
- Stofzuiger
- Strijkijzer
- Broodbakmachine
- Air Fryer
- Hogedruk spuit
- Boormachine
- Naaimachine
De mensen zijn zeer verheugd als hun apparaat weer in orde is. 'Je ziet elke keer blije en dankbare mensen als ze hun gemaakte spullen komen ophalen.', aldus Aad.
Wat cijfers
Het Repair Café Spijkenisse repareert elke week zo’n 30 apparaten. Het concept is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, met 2500 Repair Café’s in meer dan 40 landen, met totaal 39.825 vrijwilligers en 540.000 reparaties per jaar.
Bent u enthousiast geworden over het Repair Café? Aad is momenteel nog op zoek naar een vrijwilliger die verstand heeft van klokken.