Op bezoek in De Boekenberg vertelt Marjolein Kempers over dit iconische gebouw. Geïnspireerd op een boerenschuur, verwijst het naar het agrarische verleden van Spijkenisse. Houten spanten dragen de glazen overkapping. De bakstenen vloer en straatverlichting toont een binnen-buiten idee. De boekenplanken zijn van gerecyclede bloempotten gemaakt.
Duurzaamheid was uitgangspunt bij de bouw
Een klimaatsysteem zorgt dat er warme en koude lucht onder het gebouw wordt opgeslagen. Natuurlijke luchtstroom wordt bereikt door van boven naar beneden ramen open te zetten. Er is een automatisch zonweringssysteem. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten, de vloerverwarming en -koeling.
De bedrijfsvoering
De bibliotheek is sinds een jaar in bezit van een ‘Green Key’ certificaat. Een keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Café Zinnig werkt met lokale partijen en er staan meerdere vega opties op de kaart.
Er wordt zo min mogelijk papier gebruikt, afval gescheiden en schoongemaakt met natuurlijke producten. In samenwerking met ‘Duurzaam High Five’ is er een duurzaam programma met lezingen, workshops, films en een game.
Warme Kamers
De Boekenberg doet ook mee met de campagne ‘Warme Kamers’ van het Leger des Heils. Voor deze campagne worden in heel het land verwarmde ruimtes geopend waar je even kunt zitten, studeren, een boek lezen of een kopje koffie kunt drinken.
Zo kunnen de mensen die in de knel komen door een hoge energierekening terecht in de bibliotheek. De bibliotheken waren al eerder aangewezen door de overheid om hulp te geven bij de aanvraag van de energietoeslag.