U woont in een andere wijk in Nissewaard

De aankomende jaren zal de gemeente voor iedere wijk samen met bewoners en partners een plan maken. Welke wijk er wanneer aan de beurt is, is nog niet duidelijk. Zodra daar meer over bekend is krijgt u daar bericht over.

Wat kan ik nu al doen?

U kunt nu al stappen nemen om uw woning klaar te maken voor een duurzame toekomst. Sommige maatregelen zijn een goede investering voor uw huis, ongeacht het alternatief dat er gekozen gaat worden voor aardgas. Dit kunt u sowieso doen:

1. Bespaar waar kan

Energie die niet wordt gebruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt. Dit geldt zowel wanneer u een woning huurt als wanneer u eigenaar bent van uw eigen woning.

2. Isoleer uw woning

Als u in een koopwoning woont, kunt u veel energie besparen door te isoleren. Als u een woning huurt, is uw verhuurder verantwoordelijk voor de isolatie van uw woning. De aankomende jaren wordt er ook vanuit de overheid ingezet op isolatie en komen er steeds meer subsidies beschikbaar. Hoe ver u uw woning moet isoleren hangt ook af van de oplossing die uiteindelijk wordt gekozen. U kunt bij het Duurzaam Bouwloket advies krijgen over waar u goed aan doet.

3. Wek eigen energie op

Met behulp van zonnepanelen kunt u zelf energie opwekken. De kosten verdient u in ongeveer 8 jaar terug. U heeft wel een geschikt dak nodig. Duurzaam Bouwloket kan u adviseren of uw woning geschikt is.

Ik heb een koopwoning

Als particuliere woningeigenaar heeft u volledige zeggenschap over uw woning, maar bent u ook verantwoordelijk voor de verduurzaming. Als u onderdeel bent van een VvE maakt u samen plannen voor het onderhoud. De gemeente biedt via het Duurzaam Bouwloket advies en ondersteuning, bijvoorbeeld over isolatie en zonnepanelen maar ook met inzicht in subsidieregelingen.

Ik heb een huurwoning

Als u huurt van een corporatie kiezen zij uiteindelijk welke warmtebron uw huis gaat verwarmen. Als de woningcorporaties kiezen voor een bepaalde techniek, wordt uw huurwoning daarvoor geschikt gemaakt. De corporatie zorgt dan bijvoorbeeld voor de juiste isolatie en installaties om uw huis te verwarmen. Wel kunt u zelf kleine besparende maatregelen nemen.