Levenloos geboren kind registreren

U kunt uw levenloos geboren kind ongeacht de zwangerschapsduur laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont. Met de registratie worden deze kinderen zichtbaar voor de ouders via MijnOverheid.nl. Daarnaast heeft alleen de ambtenaar van de burgerlijke stand inzage in deze registratie. Andere overheidsinstanties ontvangen geen gegevens over een levenloos geboren kind. Registratie gebeurt op uw verzoek en is niet verplicht. Als u zich bedenkt kan de gemeente de registratie later op uw verzoek ook verwijderen.

Om uw kind te kunnen registreren in de BRP, is een akte nodig. Als uw kind levenloos ter wereld is gekomen, is dat een 'akte van geboorte (levenloos)'.  De akte wordt bewaard in de gemeente waar uw kind geboren is.

Als er geen akte is of als u dat niet zeker weet

Als er nog geen akte is, dan moet die worden gemaakt. U neemt hiervoor contact op met de gemeente waar uw kind is geboren. Als u niet weet of er een akte is, dan moet dat voor u worden uitgezocht. Alleen de gemeente waar uw kind is geboren kan dat doen. U kunt uw kind ook laten bijschrijven in uw trouwboekje.

  • Is uw kind in Nissewaard geboren, neem dan telefonisch contact op met de burgerlijke stand via telefoonnummer 14 0181
  • Woont u in Nissewaard maar is uw kind in een andere gemeente in Nederland geboren? Neem dan contact op met die andere gemeente om een afschrift van de geboorteakte op te vragen. Zodra u de akte hebt, kunt u in Nissewaard telefonisch een afspraak maken voor de registratie.
  • Woont u in Nissewaard maar is uw kind in het buitenland geboren? Neem dan contact op met de burgerlijke stand via telefoonnummer 14 0181 om te horen wat u het beste kunt doen.

Dit moet u meenemen naar de afspraak:

  • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • Als uw kind niet in Nissewaard (of in voormalig gemeente Spijkenisse of Bernisse) geboren is: de akte van geboorte (levenloos)
  • Eventueel uw trouwboekje zodat uw kind daarin kan worden bijgeschreven
  • Overige documenten die eventueel aangegeven worden tijdens het maken van de afspraak

Het verzoek voor registratie van uw kind in de BRP is een uiterst persoonlijk verzoek. U kunt dit verzoek alleen voor uzelf doen en niet voor een eventuele andere ouder. Wil de andere ouder het kind ook registreren? Dan moet deze ouder zelf een verzoek tot registratie doen. Uw kind wordt namelijk alleen op uw persoonslijst in de BRP bijgeschreven. De gegevens over uw kind zijn alleen voor u zichtbaar (bijvoorbeeld via MijnOverheid) en voor de ambtenaar burgerlijke stand.


Wil de andere ouder het kind ook registreren? Dan moet deze ouder zelf een verzoek tot registratie doen. Als de andere ouder niet mee kan komen op de afspraak, kan de ouder u een schriftelijke machtiging geven voor de registratie. Dit is alleen mogelijk indien er al een akte van geboorte (levenloos) aanwezig is.

U moet hiervoor telefonisch een afspraak maken.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht op Rijksoverheid.