Begroting Nissewaard 2023 rond met aandacht voor Energiecrisis

De begroting voor 2023 voor de gemeente Nissewaard is door het college afgerond en sluit met een voordelig saldo en een algemene reserve die op orde is. Er is in het bijzonder aandacht voor de energiecrisis en de hoge inflatie.

Financiële druk

In de begroting staat wat de gemeente Nissewaard in 2023 wil bereiken, wat ze daarvoor gaat doen en wat het mag kosten. De afgelopen jaren heeft de gemeente risico’s goed beheerst en is het weerstandsvermogen versterkt waardoor een gezonde buffer is opgebouwd. Hierdoor is de gemeente in staat om tegenvallers op te vangen en op bepaalde vlakken zelf wat extra’s te doen. Bijvoorbeeld om ondersteuning te gaan bieden omtrent de energiecrisis. De financiële positie van gemeenten staat echter al jaren onder druk en dat is voor Nissewaard niet anders. De financiële druk wordt versterkt door de enorme inflatie en onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Extra middelen

De energiecrisis raakt niet alleen minima, maar ook een grote groep van onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zoals sportverenigingen en culturele instellingen. Omdat het de vraag is of de rijksmaatregelen voldoende zijn, gaat het college op gemeentelijk niveau extra middelen vrij maken. Hierbij is het college gesteund door de motie ‘noodfonds energiecrisis’ en het ingediende initiatiefvoorstel ‘aanvalsplan koopkracht en energiebesparing’. Het resterende saldo in de reserve Coronamaatregelen wordt daarom omgevormd naar een Noodfonds energie van zo’n miljoen euro waarbij we aanvullend aan het Rijksbeleid ondersteuning kunnen bieden.

Uitdagingen

Op het gebied van het sociaal domein staat Nissewaard voor de nodige uitdagingen, daarin zijn jeugdzorg en Wmo het meest prominent. In de perspectiefnota is dan ook een voorstel opgenomen om een extra storting te doen in de reserve Sociaal Domein, gezien de financiële onzekerheid vanuit het Rijk. Ook is er ruimte gevonden voor de uitbreiding van het armoedebeleid, zodat meer mensen hiervoor in aanmerking komen.

Daarnaast staat de gemeente voor een flink aantal opgaven waaronder de vervangings- en onderhoudsopgaven in de publieke buitenruimte, de gezamenlijke accommodaties en de onderwijshuisvesting. Ook zaken als veiligheid, duurzaamheid en bereikbaarheid zullen de komende jaren om voldoende middelen blijven vragen.

Integrale beheeraanpak

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om te blijven investeren in de openbare ruimte van de gemeente. Dit vraagt om een integrale beheeraanpak en vertaalt zich de komende jaren in grote reconstructies in wijken. In het vervangen en groot onderhoud van wegen, bruggen, openbare verlichting, beschoeiingen, duikers, groen en speelplaatsen wordt daarom flink geïnvesteerd. Ook krijgen de wijken De Akkers, De Hoek en Waterland een kwaliteitsimpuls voor een bedrag van € 2 miljoen waarbij sociale maatregelen en fysieke maatregelen gecombineerd worden.

De huidige omstandigheden in de markt zorgen er wel voor dat toegekende budgetten en investeringskredieten onder druk komen te staan. Ook het vinden van personeel om de projecten voor te bereiden en uit te voeren is een uitdaging.

Duurzaamheid

In 2023 wordt verder invulling gegeven aan de landelijke vastgestelde ambitie om met betrekking tot de verduurzaming van het vastgoed vanaf 2030 55% CO2-reductie gerealiseerd te hebben op weg naar 0% uitstoot In 2050.

Bernissegebied

In samenwerking met diverse partijen zetten we in op ontwikkelkansen van het Bernissegebied om het gebied meer bekend en beleefbaar te maken. Er wordt ingezet op bosuitbreiding in het Bernissegebied en in de Uitwaayer. Een van de projecten is realiseren van watertappunten en extra steigers in het Bernissegebied.

Bereikbaarheid

Om prettig te kunnen wonen, werken, ondernemen en recreëren, is een goede bereikbaarheid van groot belang. Maar Nissewaard ligt ook op een eiland en dat geeft ons regelmatig (nieuwe) uitdagingen. Daarom zijn we bereid te investeren in bereikbaarheidsmaatregelen.

Naast de externe ontsluiting van Nissewaard zijn er ook lokale opgaven waar wij ons op blijven richten, zoals verkeersveiligheid, fietsgebruik en openbaar vervoer. Uiteindelijk willen we een A4-zuid, met een afslag in Spijkenisse. Onze lobby zetten we hier vol op in.

Onderwijshuisvesting

Nissewaard staat voor een grote vervangingsopgave met betrekking tot de onderwijshuisvesting, vooral in het primair onderwijs. Voor de komende vier jaar is een extra investeringsbudget van € 25 miljoen beschikbaar gesteld om een goede start te kunnen maken aan deze grote opgave.

Vanuit het programma Nissewaard naar 2040 zijn er plannen voor herinrichting van het gebied rondom de Heijwegenlaan in Spijkenisse. Onderdeel hiervan is de herhuisvesting van het voortgezet onderwijs. Tevens verwachten we te starten met realisatie van schoolgebouwen voor primair onderwijs in de wijken De Elementen en Schenkel eind 2023. De realisatie van de vervangende nieuwbouw voor twee basisscholen en kinderopvang in Sterrenkwartier is gestart in 2022, oplevering wordt verwacht juli 2023.

Sport- en beweegaanbod

We zetten ons tenslotte in om de algemene sportdeelname te verhogen. Het versterken van het aanbod van sport- en beweegvoorzieningen in de buitenruimte draagt hieraan bij net als de inzet van groepen die nog niet meekomen in het reguliere sport- en beweegaanbod.

Programmabegroting

De programmabegroting 2023 – 2026 zal behandeld worden in de commissievergaderingen van 18 t/m 20 oktober 2022 en de vergadering van de gemeenteraad op 9 november 2022. De programmabegroting 2023 – 2026 is vanaf 9 november 2022 te raadplegen via Begroting 2023.

sfeerbeeld munten in een glas, plantje bovenop