Het college van burgemeester en wethouder van Nissewaard heeft inzake het placemakingstraject Bernisse voor Oud-Hoenderhoek steeds juist en zorgvuldig gehandeld. De regels van de gemeentelijke Gedragscode Integriteit zijn geheel gevolgd. De raad heeft tevens alle relevante informatie gekregen.
Vandaag zijn diverse documenten vrijgegeven, in het kader van een WOB-verzoek omtrent Oud-Hoenderhoeksedijk 1. Het gaat om een overeenkomst met het recreatieschap, waarin Nissewaard één van de vier partners is. Omdat de partner van wethouder Hamerslag hier als ondernemer bij betrokken is geweest, zijn er vraagtekens gezet bij de gang van zaken.
Het college begrijpt dat bij zo’n situatie vragen kunnen rijzen of alles netjes volgens de regels en ethisch juist is verlopen. De stukken die nu openbaar zijn geworden, bevestigen wat het college er eerder al over heeft gezegd. De wethouder heeft zowel binnen het college van B&W als in het recreatieschap niet meer deelgenomen aan bespreking of besluitvorming over de invulling van Oud-Hoenderhoek vanaf het moment dat zijn partner van plan was om als ondernemer een initiatief in te dienen bij het recreatieschap. Conform de gedragscode heeft hij deze ontwikkeling gemeld en het dossier is vervolgens ook meteen overgedragen aan wethouder Soeterboek. De wethouder heeft hierin juist gehandeld.
Het college wil voorkomen dat dit onderwerp een slepende kwestie wordt, waarbij bestuurders, ambtenaren en andere betrokken (verder) worden beschadigd.
De geopenbaarde stukken bevatten naar de stellige overtuiging van het college geen informatie waarover de raad niet beschikt terwijl de raad die wel had moeten krijgen. Het college heeft steeds open willen zijn over hoe een en ander rond deze locatie is gegaan. Daarbij wijst het college er nogmaals op dat de besluitvorming over de invulling van Oud-Hoenderhoek een verantwoordelijkheid is van het recreatieschap en dat het schap op geen enkele wijze vraagtekens heeft gezet bij de inbreng van de gemeente Nissewaard.
Wij hebben het afgelopen jaar gemerkt dat de bar voldeed aan een behoefte en zijn dan ook blij met deze voorziening in de Bernisse.
Ten slotte wil het college een opmerking maken over het indienen van het WOB-verzoek door een lid van de gemeenteraad. Iedere burger heeft het ontegenzeggelijke recht tot WOB-verzoeken, en dus ook raadsleden. Tegelijk hebben raadsleden recht op alle informatie; nog meer informatie dan in de WOB is geregeld. Deze WOB-procedure heeft honderden ambtelijke uren gekost. Het resultaat is een bevestiging van wat iedereen al kon weten. Het college spreekt de wens uit dat al die uren tot het inzicht leiden dat ze voortaan beter te besteden zijn.