Vijf horecaondernemers in de gemeente Nissewaard maken zich sterk om voedselverspilling tegen te gaan. Zij hebben zich aangemeld voor een project waarbij zij door Greendish worden begeleid en gecoacht. De aftrap van het project, dat mede mogelijk gemaakt wordt door gemeente Nissewaard en provincie Zuid-Holland, vond afgelopen maandag plaats in De Boekenberg.
De deelnemers zijn De Pannekoekenbakker (Zuidland), Kerels aan de Maas (Spijkenisse), ’t Ganzengors (Spijkenisse), Murray’s Irish Food & Drinks (Spijkenissse) en ’t Plateau Eten & Drinken (Spijkenissse).
Het project begint met een 0-meting, waardoor de ondernemers inzicht krijgen in hoeveel voedsel zij in hun bedrijf verspillen. Gedurende het project krijgen de ondernemers tips en adviezen om minder voedsel te verspillen. Aan het einde van het project wordt gemeten hoeveel er is bespaard. Onderdeel van het programma is ook de YourChoice-campagne. Ieder restaurant maakt een eigen gerecht met meer groenten, verse ingrediënten uit het seizoen of producten uit de regio. Belangrijk is dat het duurzame, gezonde én lekkere gerechten zijn.
Win-win
Een belangrijk uitgangspunt in de circulaire economie is dat wat je niet verbruikt, je ook niet hoeft te winnen en produceren. Door kleine veranderingen in ons doen en laten kunnen we een win-win situatie creëren: minder impact op de aarde en tegelijkertijd minder economisch afhankelijk worden van onder andere stijgende voedselprijzen.
Met dit project willen we laten zien dat goed zorgen voor gasten, de aarde én de omzet hand in hand kunnen gaan. In Nederland wordt gemiddeld een kwart van al het voedsel verspild. Er is dus veel potentie om dat omlaag te brengen