Individuele inkomenstoeslag en Energiebijdrage aanvragen t/m 31 december

Inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kunnen nog t/m 31 december Individuele inkomenstoeslag of een Energiebijdrage voor 2023 aanvragen. Aanvragen kan eenvoudig online op de website van de gemeente.

Individuele inkomenstoeslag
De Individuele inkomenstoeslag is bedoeld als tegemoetkoming voor onverwachte hoge uitgaven voor mensen met een langdurig laag inkomen. Het bedrag is in 2023 eenmalig 300 euro per jaar dat u naar eigen inzicht kunt besteden. Dat is alleen dit jaar 50 euro meer dan gebruikelijk vanwege de gestegen energiekosten.

In de inkomenstoeslag zit ook een aanvulling voor uw kinderen. Deze aanvulling is een tegemoetkoming in kosten voor bijvoorbeeld sport, cultuur of school voor uw kind(eren). De aanvulling is voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar en is 300 euro per kind per jaar.

Energiebijdrage
De Energiebijdrage is bedoeld als tegemoetkoming voor onverwachte hoge energielasten voor mensen met een langdurig laag inkomen, die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Ook de Energiebijdrage is alleen dit jaar 300 euro. Dat is 50 euro meer dan gebruikelijk.

Aanvragen kan eenvoudig online op de pagina van Werk & Inkomen. Hier staan ook de voorwaarden.