Nu het winter wordt, gaan de houtkachels en open haarden weer aan en kruipen we gezellig rond het warme vuur. Maar, wanneer u in huis uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er ook rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.
Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout -zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren - hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas.
Schadelijke stoffen komen vrij
Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Deze stoffen zijn voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan de luchtwegen kunnen hier extra last van hebben.
Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt. Gebruik voor een optimale verbranding bijvoorbeeld hout met een vochtpercentage tussen 15 en 20%. Hoe optimaler het hout verbrandt, hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen.
Bij windstil of mistig weer kan plaatselijk de luchtvervuiling hoog oplopen. Laat bij deze omstandigheden de houtkachel, pelletkachel of open haard uit. Ga voor actuele informatie over het wel of niet aansteken van de haard of kachel naar stookwijzer.nu.
Je ziet het niet, maar het is er wel…
Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken
- Raadpleeg eerst Stookwijzer.nu. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.
- Stook alleen droog hout. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.Houd ventilatieroosters
- Stook geen geïmpregneerdof geverfd hout.
- Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Je voorkomt hiermee schoorsteenbrand.
- Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
- Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
- Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van jezelf en je omgeving? Check dan de website van voorlichtingsorganisatie milieucentraal.nl.