Op bezoek bij hospice de Waterlelie wordt Ria ontvangen door coördinator Anja Bollee. Zij vertelt hoe het er in het hospice aan toegaat. Hospice de Waterlelie in Spijkenisse is één van de 243 hospices in Nederland. In vergelijking is deze erg kleinschalig met 5 bedden. Het hospice bestaat al 18 jaar en is een stichting met een bestuur dat bestaat uit 11 vrijwilligers met een voorzitter, penningmeester en secretaris. Er zijn drie coördinatoren, dit zijn betaalde krachten.
De verpleegkundige zorg in het hospice wordt gegeven door een vast team verpleegkundigen van Careyn en de medische zorg door de huisarts. Anja vertelt: ‘Een belangrijke taak van de coördinatoren is om er te zijn voor de 90 vrijwilligers, want de Waterlelie draait grotendeels dankzij hen’.
Verder zijn de coördinatoren verantwoordelijk voor allerlei zaken binnen het hospice. Ze zijn onder andere het aanspreekpunt voor bewoners, hun familie en zorgverleners en regelen ook allerlei technische en logistieke zaken. De 90 vrijwilligers werken in een 4 uursdienst éénmaal per week. Zij geven de ernstig zieke mensen zorg en aandacht in de laatste levensfase. Ook wordt de mantelzorger ondersteund.
Verhuizing
Op de huidige locatie zijn er te weinig bedden om te voldoen aan de vraag. Het gevolg is dat er vaak ‘nee’ verkocht moet worden. Daarbij zit het hospice momenteel in een oud gebouw, dat op termijn vervangen zal worden door een nieuw woningcomplex. Om beide redenen moest het hospice samen met de gemeente op zoek naar een nieuwe, goed bereikbare locatie. Dit was een zeer ingewikkeld proces (het heeft uiteindelijk 2½ jaar geduurd) maar er is nu een goede locatie gevonden.
De nieuwe locatie komt in Spijkenisse op een groenstrook op het Noordeinde tussen de benzinepomp, de huizen en de Westerkade. Het nieuwe gebouw kost natuurlijk geld, dit komt uit de verkoop van het huidige gebouw, subsidie van VWS en Stichting Vrienden Van het hospice. De coördinatoren hebben verschillende hospices bezocht om inspiratie op te doen voor de aankomende nieuwbouw. De eisen die hieruit voortkwamen zijn: kamers van 30m2 met veel licht door ramen tot aan de grond. Ook krijgt elk van de acht kamers een eigen plekje (balkon/tuintje) om naar buiten te gaan.
Een duurzaam gebouw
Eind augustus zal de bouw van het nieuwe pand aan het Noordeinde beginnen. De verwachting is dat het hospice er dan een jaar later in kan. Het nieuwe gebouw zal ook duurzaam gebouwd worden en kijkend naar de toekomst is dit een goede keuze.
De materialen die gebruikt gaan worden is een combinatie van steen en hout. Ook komen er wel 54 zonnepanelen op de daken, komt er een sedumdak op het fietsenhok en wordt het water dat in de tuin wordt opgevangen hergebruikt. Verder krijgt het gebouw een warmtepomp en een laadpaal. De ramen zullen bestaan uit HR ++ glas en er wordt een waterzuinige bedpanspoeler aangeschaft die met minder water de behoeften die in het urinaal belanden kan desinfecteren. Het hospice kiest ervoor om volledig over te stappen op biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en op volledig digitale archieven. Ook worden de oude meubels hergebruikt of tweedehands aangeboden aan vrijwilligers of de kringloop.
Kortom, het hospice heeft de bijzondere taak om mensen een mooi en waardevol einde te geven, maar zorgt er daarbij straks voor dat dit niet ten koste gaat van onze planeet en de toekomstige generaties.