De Klimaatburgemeester bezocht afvalverwerker Reinis om meer te weten te komen over de nieuwe Brengbak. Reinis bestaat al 16 jaar en heeft als doel om de hoeveelheid restafval te verminderen.
In 2017 hadden we per persoon 357 kilo afval, in 2023 is dit verminderd tot 200 kilo en in 2026 streven we naar 150 kilo afval. Directeur Ben Adelmund vertelt vol passie over het bedrijf:
We willen als Reinis trots zijn op onze stad en het vakgebied, en het gebruik van grondstoffen verminderen en verspilling tegengaan. Zo willen we het verschil maken, zodat kinderen veilig kunnen spelen op schone speelplaatsen zonder glas of ander afval. Op die manier zorgen we ervoor dat inwoners fijn kunnen wonen en recreëren in een schoon en leefbaar Nissewaard.
De Brengbak
In de gemeente zijn er 1500 ondergrondse containers. Er zijn 150 inwoners die een container-eiland hebben geadopteerd en ervoor zorgen dat het netjes blijft rondom de containers. Ze hebben hiervoor een grijper, vuilniszakken en handschoenen tot hun beschikking. Ook hebben ze een sleutel gekregen voor het geval er iets vast komt te zitten in de bak. Toch blijven er veel fouten gemaakt worden bij het weggooien van afval, wat leidt tot een minder schoon Nissewaard. Mensen zijn geneigd om hun vuilnis naast de afvalbak te zetten als het er niet meer in past. Om ervoor te zorgen dat mensen hun afval toch kunnen weggooien als ze niet de juiste container in de buurt hebben, de container vol zit, of geen vervoer hebben, is er nu de Brengbak.
De Brengbak is een elektrische bakfiets die onlangs beschikbaar is gekomen voor bewoners die niet zelf hun afval naar de Stadswerf kunnen brengen. Je kunt een dagdeel reserveren op Reinis.nl.
Met de Brengbak kan maximaal 250 kg afval worden afgevoerd. Alle soorten afval zijn toegestaan. Ook is het lenen van de Brengbak gratis, maar moet er wel een aansprakelijkheidsverzekering worden getoond. Het afvoeren van het afval gebeurt volgens het bestaande tikkie-systeem, waarbij 1 tik per kubieke meter afval wordt gerekend. Ben Adelmund is benieuwd naar de inzet van de fiets: “We zullen ervaren hoe het lenen van de Brengbak en het afvoeren van afval zal verlopen.” Eind juni zal er ook een Volkswagen Caddy beschikbaar komen om grofvuil mee weg te brengen.
Een blik op de toekomst
Wat de toekomst ons zal brengen, wordt beschreven in een strategisch beleidsplan. Het plan blikt terug op de periode van 2018 tot 2022 en stelt nieuwe doelen voor de komende 4 jaar. De doelstelling van “minder dan 200 kg (rest)afval per inwoner in 2020” is ondertussen behaald. Landelijk streeft Nederland ernaar om in 2050 een circulaire economie te hebben, waarin geen afval bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Zo hebben we geen nieuwe grondstoffen meer nodig en bestaat er geen afval meer. Daar streeft Reinis ook naar: het hoopt dat Nissewaard stapsgewijs de schoonste gemeente van Nederland wordt.