Nissewaard is begin april overgestapt op een andere manier van onkruidbeheersing en een samenwerking aangegaan met Van Hennik uit Zuidland. Om deze ‘rollende start’ officieel te maken, kwam wethouder Jan Willem Mijnans (beheer openbare ruimte) de meewerkend directeur Peter van Hennik en zijn team persoonlijk succes wensen tijdens de onderhoudswerkzaamheden in de Akeleistraat en Leliestraat in Spijkenisse.
Onkruid weghalen op verharding is lastiger dan vroeger, want bestrijdingsmiddelen zijn niet meer toegestaan. Een goede zaak, want deze middelen zijn milieuonvriendelijk en wíllen we daarom ook niet meer gebruiken. Tegelijkertijd is onkruid een onderwerp dat ontzettend leeft onder de inwoners. Dit vraagt om een slimmere aanpak. "Die hebben we gevonden bij Van Hennik", vertelt wethouder Mijnans.
De crux zit ‘m vooral in een meer gedifferentieerde aanpak. We gaan de gewenste beeldkwaliteit voortaan bereiken door gerichter onderhoud te plegen.
Onkruidbeheersing nieuwe stijl
Er zijn meerdere niveaus waarop onkruid beheerst kan worden. Niveau A is daarbij het meest veeleisend en veelgekozen op begraafplaatsen en nabij winkelcentra. Of het ‘het minder strenge’ niveau B, waarbij je wat meer onkruid mag verwachten zonder dat het hinderlijk is. Gemeente Nissewaard kiest nu niet meer ‘gemeentebreed’ voor één van deze niveaus, maar gaat variëren.
Plekken die meer in het zicht liggen, krijgen meer aandacht en voor andere locaties, waar ook minder onkruidgroei is, geldt het soepelere B-niveau. "Hierbij gaan we sturen op het totale beeld. Zo krijgen we voor elkaar dat bijvoorbeeld een woonwijk er goed uitziet en de kosten binnen de perken blijven", legt de wethouder verder uit. "En we schakelen voortaan één op één met de aannemer over de beeldkwaliteit. Ook deze directe aansturing is nieuw. Om onkruid goed te beheersen en het gewenste resultaat in beeldkwaliteit te bereiken, zijn korte lijnen en een intensieve samenwerking met de aannemer belangrijk."
De gekozen nieuwe aanpak komt niet uit de lucht vallen. In nauw overleg met de commissie Leefomgeving van de Nissewaardse gemeenteraad is eind vorig jaar vastgesteld wat de minimale criteria zijn voor onder andere de beeldkwaliteit in de openbare ruimte. Zo werd het zaadje geplant voor de gedifferentieerde aanpak en werd een aanbestedingsprocedure opgestart. Belangrijke uitgangspunten waren hierbij samenwerking en duurzaamheid. Van Hennik kwam als lokale ondernemer uit de bus voor de komende zes jaar.
We zijn blij dat wij onze expertise mogen inzetten voor de gemeente. Dat doen we graag, want wij hebben ook kennis genomen van bepaalde ergernissen van inwoners en we laten graag zien dat het ook anders kan. Ook kunnen we in het kader van deze opdracht een mooie stap maken in het duurzaam en CO2-neutraal uitvoeren van onze werkzaamheden.
Van Hennik
Van Hennik is een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar werkzaam is op Voorne-Putten. Het Zuidlandse bedrijf is expert op het gebied van onderhouds- en reinigingswerkzaamheden in de openbare ruimte. "Fijn is dat deze aannemer echt betrokken is bij Nissewaard. Ze weten zelf al waar de knelpunten zitten en waarop ze moeten anticiperen. Ik zie de samenwerking met vertrouwen tegemoet", zegt Mijnans tot besluit.