Nissewaard sluit 2022 af met positief resultaat, toekomst blijft onzeker

Het college van B&W van de gemeente Nissewaard heeft 2022 met een positief resultaat van 3 miljoen euro afgesloten. Dit bestaat voor ca 7 miljoen euro uit werkzaamheden die zijn doorgeschoven naar 2023 en ruim 4 miljoen uit extra afboekingen op de grondexploitaties vanwege de gestegen bouwkosten. Ondanks dat 2024 en 2025 nog positief zijn, zijn er financiële onzekerheden voor 2026 en verder als gevolg van kortingen door het Rijk.

Met de jaarrekening legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad over het gevoerde inhoudelijke en financiële beleid van 2022 en krijgen inwoners inzicht in hoe het gemeentelijk geld is besteed. Dit geld is onder andere uitgegeven aan groot onderhoud, stedelijke ontwikkeling, veiligheid, het schoonhouden van de straten, verduurzamingsmaatregelen, sport, cultuur, jeugdzorg, onderwijs en armoedebestrijding. Met als doel om onze gemeente aantrekkelijk, veilig en leefbaar te houden.

De oorlog in Oekraïne zorgde in 2022 voor stijgende prijzen en groeiende energielasten. Dit had grote gevolgen voor veel inwoners, ondernemers en instellingen in onze gemeente. Naast de steun vanuit het Rijk heeft ook de gemeente op dit vlak ondersteuning geboden om de gevolgen zoveel mogelijk te dempen.

Grootschalig onderhoud

In 2022 is gewerkt aan ruim twintig grootschalige onderhoudsprojecten, waaronder de renovatie en oplevering van winkelcentrum Akkerhof, de reconstructie van de Vondelsingel en de Ottersveen. Verder zijn tien speelplekken gerenoveerd en heeft de gemeente de vervanging van ruim vijftig bruggen aanbesteed.

Projecten voor een aantrekkelijke stad

Om Spijkenisse aantrekkelijk te houden, lopen er meerdere grote projecten zoals het Kolkplein, Heijwegenlaan en de ontwikkeling van het metro- busstation Spijkenisse Centrum. Transformatie van winkels moet leiden tot een compact centrum met meer woningen (Kolkplein, Noord- en Zuidpassage en het voormalige Van Genderenpand en ‘t Oudste Huys aan de Voorstraat). Ook een veilig woon-, werk- en leefklimaat is belangrijk. Om messencriminaliteit tegen te gaan heeft de gemeente bestuurlijke maatregelen ingezet. Woonoverlast wordt bestreden door een gezamenlijke aanpak met woningcorporaties, politie en zorgpartijen. Kunstenaars hebben vijftien paar metrozuilen verfraaid met streetart. Dit was de uitvoering van een motie.

Duurzaamheid

In 2050 is Nissewaard energieneutraal, aardgasvrij, klimaatbestendig, waterrobuust en circulair. De wijkwarmteplannen om de wijken van Nissewaard ‘aardgasvrij-ready’ te maken zijn in de maak. Daarnaast zijn er activiteiten georganiseerd om bewustwording bij onze inwoners te stimuleren en energieadvies te geven.

De gemeente stimuleert fietsgebruik o.a. door bredere geasfalteerde fietspaden aan te leggen. Het behoud van de nachtmetro en de verbeterde P+R voorzieningen, maken het openbaar vervoer aantrekkelijker. Campagnes, de aanpak van sluipverkeer en veilige oversteeklocaties zijn ingezet om de verkeersveiligheid te verhogen.

Voldoende mogelijkheden voor buiten bewegen zijn ook belangrijk. De eerste stappen voor de realisatie van een pumptrack zijn gezet en op de Maasboulevard heeft bewegen en recreëren een plek in de ontwikkelschetsen gekregen.

Sociale voorzieningen

Mensen met een uitkering Participatiewet, mogen een hoger bedrag aan giften ontvangen en er is maatwerk in de kostendelersnorm doorgevoerd. Mantelzorgers kunnen woning-urgentie krijgen en de telefonische informatie- en adviesfunctie van de Thuis in de Wijk is gestart. Met Stichting Leergeld zijn voorbereidingen getroffen om het kinderfietsenplan uit te voeren.

Het netwerk rondom de aanpak van eenzaamheidsproblematiek is verstevigd. In 2022 hebben verschillende maatschappelijke organisaties veel activiteiten en mogelijkheden voor ontmoeting en meedoen voor de inwoners georganiseerd.

Voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling, zijn aandachtsfunctionarissen aangesteld en zijn medewerkers getraind en is een themadag en een expositie georganiseerd. Met het samenwerkingsverband Passend Onderwijs en de scholen, is gewerkt aan het programma Kinderogen, om de jeugdhulp dichter bij de leefwereld van kwetsbare kinderen te brengen. De dyslexiezorg is aangepast en er is een intensieve samenwerking tussen het speciaal onderwijs en het JOT (Jeugdondersteuningsteam).

Vanuit het bestaande Integraal huisvestigingsplan 2018-2022 zijn de ontwikkelingen voor zowel voortgezet als primair onderwijs gestart. Zowel voor MY College als Penta mavo van Scala Rietvelden en Charles de Foucauld, loopt de ontwikkeling van vervangende nieuwbouw aan de Groene Kruisweg. Voor primair onderwijs loopt de ontwikkeling van een Integraal Kind Centrum in de wijken Elementen-Schenkel en Sterrenkwartier en een uitbreiding in Zuidland (De Vlasbloem).

In Spijkenisse is in 2022 de nieuwe opkomstlocatie voor de ambulancezorg gerealiseerd, zodat de aanrijtijden verbeterd zijn. Ook is verder gewerkt aan een dekkend netwerk met AED’s en voldoende burgerhulpverleners.

Armoedebestrijding

Armoedebestrijding is uitgebreid met de aanpak van energiearmoede, de uitbreiding van de dagpassen voor het openbaar vervoer en de invoering van het kinderfietsplan. Naast de afvalstoffenheffing is nu ook kwijtschelding mogelijk voor de hondenbelasting (eerste hond).

Daarnaast heeft de raad extra geld beschikbaar gesteld voor het Winterplan, waarin aanvullende maatregelen worden getroffen voor kwetsbare inwoners.

Blik vooruit

Naast het opmaken van de balans aan behaalde resultaten in 2022, blikt het college in de Perspectiefnota 2024 ook vooruit naar de jaren 2024 – 2027. Het coalitieakkoord Samen bouwen op Nissewaard vormt daarbij een belangrijke leidraad. In 2024 en 2025 is er ruimte om te investeren en te blijven bouwen aan onze ambities in het coalitieakkoord. Met ingang van 2026 heeft het Rijk echter een behoorlijke hap uit de gemeentelijke financieringspot (het Gemeentefonds) genomen zonder dat duidelijk is hoe dit tekort wordt opgelost. Nissewaard moet daarom de komende jaren behoedzaam zijn en bewust blijven van de gevolgen daarvan op onze meerjarenbegroting.

De hoge inflatie zorgt ook bij de gemeente voor flinke prijsstijgingen. Zo wordt door het college voorgesteld om extra geld vrij te maken voor de Veiligheidsregio Rotterdam, onderhoud in de openbare ruimte, het programma Nissewaard naar 2040, onderwijshuisvesting en Theater de Stoep. Er gaat ook extra geld naar Wmo-vervoer, hulpmiddelen, de GGD en jeugdpreventie. Op die manier blijft het college bouwen aan de ambitie om in 2040 die aantrekkelijke, vitale, toekomstbestendige woon- en werkgemeente te zijn.

Meer informatie

De Jaarstukken 2022 en de Perspectiefnota 2024 worden op 5 juli 2023 behandeld in de gemeenteraad. De jaarstukken 2022 zijn vanaf 5 juli 2023 te raadplegen via nissewaard.jaarverslag-2022.nl.