Wat betekent de regelgeving op wegwerpplastic voor u?

Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 zijn er nieuwe regels van kracht met betrekking tot het gebruik van kunststof bevattende wegwerpbakjes en -bekers, ook wel bekend als wegwerpplastic. Gemeente Nissewaard informeert haar inwoners, verenigingen en lokale ondernemers graag over deze Europese regelgeving en biedt ondersteuning om de overgang zo soepel mogelijk te maken.

De nieuwe regels in het kort:

  • 1 januari 2024: Wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten zijn niet meer toegestaan bij consumptie op locatie.
  • 1 juli 2023: Klanten betalen een extra bedrag voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten bij afhalen en bezorgen. Ondernemers moeten klanten ook herbruikbare alternatieven aanbieden.
  • Voor meer gedetailleerde informatie over de regelgeving per doelgroep en situatie, kunt u terecht op minderwegwerpplastic.nl.

Inwoners

Inwoners van Nissewaard zullen de nieuwe regels merken in het extra bedrag dat zij moeten betalen wanneer zij producten van of met wegwerpplastic aanschaffen. U kunt dit als inwoner voorkomen door herbruikbare bekers of bakjes mee te nemen wanneer u voedsel of drinken haalt. Voortaan een eigen bakje mee als u een patatje gaat halen, of een mooie herbruikbare mok voor het kopje koffie op het werk.

Verenigingen, bedrijven en evenementen

Voor allerlei organisaties betekent de nieuwe regelgeving een aanpassing in de werkwijze. Op kantoren moeten de bekertjes die plastic bevatten de deur uit en horecabedrijven moeten een toeslag rekenen bij afhalen en bezorgen of – beter nog – overstappen op een her te gebruiken alternatief.

Voor sport-, muziek- en andere verenigingen hebben de maatregelen effect op de kantine. Ook festivals, wijkcentra of actieve inwoners die evenementen organiseren moeten rekening houden met herbruikbare bekers.

Gemeente Nissewaard realiseert zich dat dit voor veel mensen iets betekent. De één zal zich makkelijker kunnen aanpassen dan de ander, maar voor iedereen zal er iets veranderen. Daarom geeft de gemeente ruimte om vragen te stellen en bieden we aan mee te denken over hoe een organisatie kan voldoen aan de regelgeving. We organiseren op het stadhuis een bijeenkomst voor verenigingen, stichtingen, bewonersgroepen en kleine bedrijven. De provincie organiseert een bijeenkomst voor kantoren, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen.

Bijeenkomst verenigingen, kleine bedrijven en kleine evenementen:

Op maandag 20 november tussen 20.00 en 21.30 uur vindt er een bijeenkomst plaats in het stadhuis van Nissewaard. Hier gaat de gemeente met eigenaren en verantwoordelijken van verenigingen, kleine bedrijven, wijkcentra en kleinschalige evenementen in Nissewaard in gesprek over de nieuwe regelgeving. We staan klaar om vragen te beantwoorden en te luisteren naar hoe de gemeente u kan ondersteunen. Meld u aan via nissewaard.nl/wegwerpplastic.

Bijeenkomst bedrijven en horeca:

Op dinsdag 7 november van 10.00 tot 12.00 uur organiseert de provincie een evenement voor kantoren, onderwijsinstellingen en zorgorganisaties in Zuid-Holland die de overstap moeten maken naar herbruikbare drinkbekers. Het evenement is relevant voor zowel bedrijven die hun plannen voor deze overstap nog moeten maken als voor bedrijven die al deels voorbereid zijn. Het vindt plaats in het Provinciehuis in Den Haag (Evenementenhal, Zuid-Hollandplein 1, Den Haag).

Tijdens dit evenement zal Plastic Soup Surfer Merijn Tinga u begeleiden in de overgang naar herbruikbare drinkbekers op uw kantoor. Merijn zal u gedurende twee uur meenemen door de regelgeving, de zakelijke aspecten en de misvattingen. U zult zelf aan de slag gaan met uw specifieke situatie aan de hand van een beslisboom. Na de ochtend zult u een richting voor de oplossing hebben en een concept communicatieplan. Via nissewaard.nl/wegwerpplastic ziet u waar u zich aan kunt melden.

Gemeente Nissewaard staat klaar om haar inwoners en lokale ondernemers te ondersteunen bij de overgang naar een duurzamere toekomst met minder wegwerpplastic. Samen kunnen we een positieve impact hebben op ons milieu en onze gemeenschap.