Op initiatief van gemeente Nissewaard, in de persoon van wethouder Economische Zaken Léon Soeterboek, hebben de Bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), en de wethouders Economie van Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee een brandbrief geschreven aan het kabinet. De bestuurders willen steviger steunmaatregelen voor de horeca. In de brief vragen de wethouders het kabinet om een ruimhartiger toepassing van de NOW-3 regeling en een hogere tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) binnen de horeca.
Stevig signaal
Léon Soeterboek, wethouder Economie van Nissewaard en lid van de bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat van de MRDH:
In mijn contacten met de horecaondernemers en met de collega-wethouders, merk ik hoe nijpend de situatie in de horeca is. We kunnen ons simpelweg geen stad zonder levendige horeca permitteren. De horeca is vaak de bruisende levensader van de gemeenschap. En dat willen we ook in de toekomst behouden. Daarom vind ik dat we met de andere gemeenten in de regio een stevig signaal moeten afgeven aan het kabinet, dat ruimhartige steun voor deze sector van levensbelang is. Ik ben blij met de steun die ik hiervoor uit de regio heb gekregen. Ik hoop dat ons appèl op de regering de horecaondernemers zal helpen deze moeilijke periode door te komen.
Onvoldoende verlichting
Het kabinet heeft op 9 december een stevig maatregelenpakket gepresenteerd om sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis te ondersteunen. De Zuid-Hollandse wethouders zien en waarderen dat. Maar gesprekken met lokale horecaondernemers BIZ-besturen, MKB Rotterdam Rijnmond en Koninklijke Horeca Nederland maken duidelijk dat het onvoldoende verlichting geeft voor de horecasector. Zeker nu de horeca voor langere tijd dicht moet blijven is de situatie nijpend.
Horecaondernemers geven aan dat de extra compensatie die het kabinet in het vooruitzicht stelt niet toereikend is gelet op de enorme terugval in omzet. Net gestarte ondernemers hebben geen kans om zich te bewijzen en voor ervaren horecaondernemers staat de continuïteit van hun bedrijf op het spel. Het eigen risico kan niet meer afgewenteld worden op bijvoorbeeld leveranciers. Ook de ingewikkelde aanvraag- en verantwoordingsprocedures om in aanmerking te komen voor kabinetssteun en het niet toepassen van mogelijkheden voor eerder uitbetalen werpen ongewenste drempels op en dat leidt tot gevoelens van machteloosheid.
Met een meer ruimhartige compensatie voor de horeca kan een belangrijk deel van de sector behouden blijven, wat voor een lokaal aantrekkelijk en levendig verblijfsklimaat essentieel is. Daarnaast vragen de wethouders perspectief op (her-)opening van cafés en restaurants. Vele ondernemers hebben geïnvesteerd in een goede en veilige ontvangst van hun klanten. Is er geen perspectief op snelle heropening, dan verdient de horeca een ruimhartiger compensatie of time-out-arrangement.