In Nissewaard staan zo'n 16.000 lantaarnpalen met 17.000 lampen of LED's erin. Deze verlichting zorgt voor sociale veiligheid, sfeer en verkeersveiligheid. De gemeente onderhoudt de verlichting.
Nissewaard werkt al jaren aan duurzame en energiezuinige verlichting. Lampen die nu kapot gaan worden, indien mogelijk, vervangen door LED verlichting. LED gaat tot wel 20 jaar mee, dus hoeft minder vaak vervangen te worden. Met LED besparen we op stroom- en onderhoudskosten.
Welke verlichting beheert de gemeente niet? Reclame-, feest- en sportveldverlichting valt niet onder de openbare verlichting. De verlichting van derden die grenst aan de openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld achterpaden, valt ook niet onder het beheer van de gemeente.
Bovengrondse storing
Kapotte verlichting kan twee oorzaken hebben. Ondergronds kan een kabelbreuk zitten of bovengronds is een lamp kapot. Onderhoudsaannemer Unsal Infratechniek pakt de bovengrondse storing in de regel binnen vijf werkdagen op. Zij bepalen op locatie het onderhoud. In veel gevallen voeren zij het onderhoud direct uit, maar het kan soms langer duren. Dit kan te maken hebben met de complexiteit van de storing.
Ondergrondse storing
Een ondergrondse storing is meestal een storing aan het netwerk waardoor mogelijk meerdere lampen niet werken. Stedin pakt deze storingen op. Afhankelijk van de locatie en werkzaamheden kan dit enkele weken duren, bijvoorbeeld als de kabel eigendom is van een regionale netbeheerder.
Melding Openbare Ruimte
Zowel in de zomer- als wintermaanden komt het voor dat het lampje niet brand. Door de korte dagen in de winter zal dat eerder opvallen en wordt de storing ook meer geregistreerd dan in de zomermaanden. Voor de afhandeling van de storing geldt het hele jaar hetzelfde proces en wordt met zorg de melding opgepakt.
U kunt een storing melden via Melding Openbare Ruimte. Een onvolledige melding verlengt de afhandelingsduur. Wij vragen dan ook om de melding zo volledig mogelijk te maken met straatnaam en lichtmastnummer.