Gehandicaptenparkeerkaart

Bent u langdurig ziek of gehandicapt, ervaart u problemen bij het lopen en maakt u gebruik van een auto? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een (Europese) gehandicaptenparkeerkaart.
Met deze kaart kunt u onder andere parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats.

Bestuurderskaart (B)

Bent u gehandicapt en bestuurt u de auto zelf? Dan kunt u een bestuurderskaart aanvragen. Met de bestuurderskaart kunt u in gemeente Nissewaard gratis parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats en in de parkeervakken overal in de stad. Als u parkeert in een parkeergarage, de parkeerplaats bij het ziekenhuis of andere terreinen die met een slagboom zijn afgesloten kunt u niet gratis parkeren. De parkeerkaart is niet kentekengebonden. De bestuurder kan de kaart dus voor elk voertuig gebruiken. De kaart is wel persoonsgebonden.

Passagierskaart (P)

Als u door uw handicap afhankelijk bent van vervoer van anderen, dan kunt u een passagierskaart aanvragen. U rijdt dan niet zelf auto maar bent passagier. Met de passagierskaart kunt u in de gemeente Nissewaard gratis parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats en in de parkeervakken overal in de stad. Als u parkeert in een parkeergarage, de parkeerplaats bij het ziekenhuis of andere terreinen die met een slagboom zijn afgesloten kunt u niet gratis parkeren. De kaart is persoonsgebonden.

Gecombineerde kaart (B+P)

Deze kaart is geschikt als u zowel bestuurder als passagier bent. De gecombineerde kaart is persoonsgebonden.

U komt in aanmerking voor de gehandicaptenparkeerkaart als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U woont in de gemeente Nissewaard.
  • U bent langdurig ziek (langer dan 6 maanden) of blijvend gehandicapt.
  • U kunt niet meer zelfstandig 100 meter lopen. Ook niet met een rollator of ander hulpmiddel
  • U heeft een auto of brommobiel
  • U rijdt zelf of u bent passagier*

* Er zijn overige voorwaarden voor een gehandicaptenparkeerkaart voor een passagier:

  • U bent als passagier continu afhankelijk van hulp van de bestuurder bij het lopen buitenshuis of u zit permanent in een rolstoel

Er zijn kosten verbonden voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart. Dit bedrag krijgt u niet terug als blijkt dat u niet in aanmerking komt voor de aangevraagde voorziening.

  • De aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart kost € 82,35
  • De aanvraag voor een duplicaat kost € 49,45

Houdt u er rekening mee dat de gehandicaptenparkeerkaart tot de Wmo voorzieningen behoort en dus ook een wachttijd kent, van 6 tot 8 weken, voor afhandeling van de aanvraag.

Nadat u bericht heeft gekregen dat uw parkeerkaart voor u klaar ligt, moet u deze ophalen op het stadhuis. Neem uw pasfoto dan mee en vergeet dan niet uw handtekening te plaatsen op uw parkeerkaart. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

De gehandicaptenparkeerkaart is meestal 5 jaar geldig. Afhankelijk van uw beperking kan de gehandicaptenparkeerkaart ook voor een kortere periode worden afgegeven. Na afloop van de periode kunt u opnieuw een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

De gehandicaptenparkeerkaart is geldig in heel Nederland en in de meeste Europese landen. In Nissewaard kunt u uw auto gratis parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats en in de algemene parkeervakken. Als u parkeert in een parkeergarage, de parkeerplaats bij het ziekenhuis of andere terreinen die met een slagboom zijn afgesloten kunt u niet gratis parkeren.

Bij verlies, diefstal of beschadiging van uw gehandicaptenparkeerkaart kunt u een vervangende kaart (duplicaat) aanvragen. Dit duplicaat is net zo lang geldig als de vermiste, gestolen of beschadigde kaart. Het is niet noodzakelijk dat u aangifte doet bij de politie. U kunt ook uw duplicaat online aanvragen.