Een laptop, sporten, mee op schoolreis of een nieuwe jas. Het lijkt allemaal heel normaal. Maar voor kinderen uit gezinnen met een lager inkomen is dit niet vanzelfsprekend. Gemeente Nissewaard vindt het belangrijk dat alle kinderen de kans krijgen om mee te doen. Ook als de ouders weinig inkomen hebben. Er zijn verschillende (financiële) regelingen en fondsen die uitkomst bieden. Regelingen en fondsen voor u en uw kind. Voor sport, cultuur, onderwijs en vrije tijd. Hier vindt u alle mogelijkheden en handige tips. Geef uw kind alle kansen en maak er gebruik van.
De Kindtoeslag is een aanvulling binnen de Individuele Inkomenstoeslag. Deze aanvulling
is een tegemoetkoming in kosten voor bijvoorbeeld sport of school voor uw kind(eren).
Let op: u kunt de Individuele Inkomenstoeslag 1 keer per 12 maanden aanvragen. Het is daarom handig met een aanvraag te wachten tot uw kind 4 jaar is. Heeft u geen recht op kindtoeslag, maar is uw inkomen lager dan 150% van de bijstandsnorm? Dan kunt u een aanvraag doen bij Stichting Leergeld voor onderwijsmiddelen. Voor meer informatie: elkkinddoetmee.nl/nissewaard
Er zijn vier landelijke kindregelingen die ouders financiëel ondersteunen.
Kinderbijslag
De kinderbijslag is een bijdrage in de kosten voor de opvoeding van uw kind(eren) tot 18 jaar. Hoeveel kinderbijslag u krijgt, hangt af van de leeftijd van uw kind en van waar uw kind woont. Deze bijdrage krijgt u van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor uw kind(eren) tot 18 jaar. U krijgt het kindgebonden budget naast de Kinderbijslag. Hoeveel kindgebonden budget u krijgt, hangt af van het aantal kinderen, hun leeftijd en van het inkomen in uw gezin en uw bezit (vermogen).
Kinderopvangtoeslag
Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? Dan kunt u waarschijnlijk een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang krijgen. De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van uw inkomen.
Inkomensafhankelijke combinatiekorting
Zorgt u voor kinderen onder de 12 jaar en werkt u daarnaast? Dan kunt u de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen. Hierdoor betaalt u minder belasting en premies. De hoogte van de combinatiekorting hangt af van uw inkomen.
Stichting Jarige Job
Stichting Jarige Job trakteert kinderen uit gezinnen met een laag inkomen op een verjaardag. Jarige Job geeft geen geld, maar een complete verjaardagsbox aan de ouders. Zo kunnen zij van de verjaardag van hun kind een echte feestdag maken. Een verjaardagsbox moet 6 weken voor de verjaardag aangevraagd worden. Informatie en contact: stichtingjarigejob.nl. Klanten van de Voedselbank Spijkenisse en aanvragers van Stichting Leergeld Voorne-Putten kunnen een aanvraag via Stichting Leergeld Voorne-Putten indienen.
Nationaal Fonds Kinderhulp
U kunt soms een beroep doen op Nationaal Fonds Kinderhulp als ondersteuning door andere fondsen niet mogelijk, maar wel noodzakelijk is. Kinderhulp geeft financiële ondersteuning aan kinderen én jongeren in armoede van 0 tot 21 jaar. Bijvoorbeeld voor therapie, kamerinrichting, naamsverandering of medicijnen. Aanvragen kunnen alleen via een maatschappelijke organisatie worden gedaan. Informatie en contact: kinderhulp.nl of preventie@nissewaard.nl
Kledingbank Zuid Hollandse Eilanden
Moet u rondkomen van een sociaal minimum? Dan kunt u terecht bij de Kledingbank Zuid Hollandse Eilanden. De Kledingbank verstrekt gratis tweedehandskleding aan inwoners van Voorne-Putten met een minimaal inkomen lager of gelijk aan het bijstandsniveau. Ook mensen die een zeer laag inkomen hebben, maar net iets te veel verdienen voor een voedselbank of speciale bijstand kunnen hier terecht. Informatie en contact: kledingbankzhe.nl
Luierbank Voorne-Putten
In hetzelfde pand als de kledingbank Zuid Hollandse Eilanden is ook de Luierbank gevestigd. Bij de Luierbank kunnen mensen die het financieel zwaar hebben terecht voor gratis luiers en overige benodigdheden voor baby’s. Informatie en contact: kledingbankzhe.nl/speelgoedhuis-hellevoetsluis
Stichting Nationaal Jeugdontbijt
Het Nationaal Jeugd Ontbijt levert wekelijks een ontbijttas met zeven gezonde ontbijtjes voor uw kind. Thuis, gratis, in de anonimiteit en 52 weken per jaar. Dit pakket is alleen aan te vragen als u een ontbijt voor uw kind écht niet kunt betalen. Informatie en contact: nationaaljeugdontbijt.nl
SUN Fonds
Ondanks alle (goede) voorzieningen in Nederland zijn er mensen die in een uitzichtloze financiële situatie zijn geraakt. SUN Nissewaard biedt mensen die in acute financiële nood verkeren hulp. Als u nergens hulp kan krijgen, kan de stichting u mogelijk helpen in de vorm van een financiële bijdrage. Inwoners kunnen niet zelf een bijdrage bij SUN aanvragen. Aanvragen kunnen alleen via een professionele hulpverlener worden gedaan, zoals een partner van Thuis in Nissewaard. Meer informatie: sunnissewaard.nl
Met de Rotterdampas kunt u gratis of met korting leuke dingen doen op recreatief, cultureel, sportief en educatief gebied. Jaarlijks biedt Rotterdampas ruim 750 acties aan.
Ook gemeente Nissewaard is aangesloten als deelnemende gemeente. Hierdoor kunnen inwoners met een minimuminkomen de Rotterdampas tegen een gereduceerd tarief bestellen en ontvangen dan ook tegoed voor het openbaar vervoer.
In een kringloopwinkel koopt u tweedehands spullen en (kinder)kleding voor een klein bedrag. Iedereen kan hier terecht. Er zijn in Nissewaard verschillende kringloop- of tweedehands winkels:
Kringloopwinkel RataPlan
Zuidpassage 16 Spijkenisse
Telefoon: 06-18642684
Website: www.rataplan.nl
Kledingwinkel Leger des Heils
Anthonius Van der Nootstraat 8 Spijkenisse
Telefoon: 0181-612279
Website: www.legerdesheils.nl/locatie/korpsspijkenisse
Kringloopwinkel Het Goede Doel
Lisstraat 86 Spijkenisse
Telefoon: 0181-617086
Website: www.kringloopwinkelhetgoededoel.nl
Kinderen die leren omgaan met geld hebben daar de rest van hun leven plezier van. Ouders spelen daar een belangrijke rol in, want jong geleerd is oud gedaan! Hier een aantal handige tips om u als ouder op weg te helpen:
Zakgeld = leergeld
Zakgeld is voor kinderen een waardevolle manier om goed te leren omgaan met geld. Vanaf ongeveer 6 jaar, als kinderen de verschillende munten kunnen herkennen en leren rekenen, is een kind oud genoeg voor zakgeld. Als uw kind zakgeld krijgt, is het belangrijk om het volgende af te spreken:
- Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip.
- Spreek vooraf af hoe lang uw kind met het zakgeld moet doen (bijvoorbeeld een week, maand of kwartaal) en wijk daar niet vanaf.
- Geef duidelijk aan wat uw kind wel en niet van het zakgeld moet betalen.
- Houd in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.
- Op = Op! Alleen wanneer het geld echt op is leren kinderen keuzes te maken in de besteding van hun budget.
Wennen aan geld
- Laat uw kind met een klein bedrag boodschappen doen voor bijvoorbeeld het avondeten. Kan uw kind zelf inschatten hoeveel het kan kopen voor het gegeven bedrag.
- Laat uw kind op een rommelmarkt, bijvoorbeeld op Koningsdag, wat speelgoed verkopen. Zo leert een kind op vroege leeftijd onderhandelen en zelf geld verdienen.
- Als uw kind 13 of 14 jaar is, mag hij of zij klusjes of licht werk doen tegen betaling. Zoals vakkenvullen in een winkel. Zo leert een kind dat werken iets oplevert.
- Stel samen met uw kind een spaardoel vast. De spaarboom van Wijzer in geldzaken is hiervoor een goed instrument.
Wilt u meer weten over financiële opvoeding? Kijk dan eens op de volgende websites:
Of neem contact op met het Preventieteam van de gemeente Nissewaard.